<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93149" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж опожари д...

Видео показва океанът да гори след подводна експлозия на газопровод в Мексиканския залив

03 Юли 2021
0 3595

Видео показва океанът да гори след подводна експлозия на газопровод в Мексиканския залив, пише Dailymail.

Океантът край Мексиканското крайбрежие е бил в пламъци в петък, след като изтичане на газ от подводен тръбопровод предизвика пожар на повърхността на водата.

Драматични кадри показаха ярко оранжеви пламъци, бушуващи по морето. Те са били само на метри от държавна платформа за сондиране на нефт, западно от полуостров Юкатан в Мексико около изгрев слънце в петък.

Пламъкът бе наречен „огнено око“ в социалните медии заради кръглата си форма. Няколко лодки са били забелязани да се втурват да спрат пламъците.

Мексиканската държавна петролна компания Petroleos Mexicanos, известна като Pemex, по-късно потвърди, че пожарът е потушен. Тя обясни, че един от подводните тръбопроводи е бил разрушен.

Експлозия и пожар в петролна рафинерия в Румъния, има загинал и пострадали (видео)

Как се е стигнало до експлозията?

Източници съобщиха за Ройтерс, че пожарът е започнал в подводен газопровод, който се свързва със сондажна платформа във флагманското поле за разработване на нефт Ku Maloob Zaap на Pemex, разположено точно от южния ръб на Мексиканския залив.

Течът на газ предизвикал пожар на 150 метра от платформата в около 5:15 ч. местно време. Той принудил компанията да затвори клапаните на тръбопровода с диаметър 12 инча.

Pemex заяви, че е изпратила лодки за спиране на огъня, за да изпомпва вода над пламъците. Други източници съобщават, че работниците са използвали азот за борба с пожара.

Поне три лодки бяха забелязани да заобикалят огнения кръг и да го обливат с вода във въздушни кадри от инцидента.

Видео показва океанът да гори след подводна експлозия на водопровод в Мексиканския залив
Twitter

Потушаването на пожара

Пожарът е потушен и изтичането на газ е овладяно около пет часа по-късно. Нормалната дейност на петролната компания е възстановена съообщава Pemex.

От петролната компания заявиха още, че инцидентът не е довел до щети. Производствената й дейност не е била засегната.

Причината за инцидента ще бъде разследвана, се казва в съобщението до медиите.

Източници твърдят, че в доклада за инцидента се казва, че „турбомашината на активните производствени мощности на Ку Малуб Заап е била засегната от електрическа буря и проливни дъждове“.

По-горе гледайте видео, което показва океанът да гори след подводна експлозия на газопровод в Мексиканския залив.

Видео показва океанът да гори след подводна експлозия на водопровод в Мексиканския залив
Twitter

За петролната компания

Ku Maloob Zaap е най-големият производител на суров петрол на Pemex, който отбелязва над 700 000 барела или повече от 40 процента от близо 1,7 милиона барела дневна продукция.

Pemex има в миналото си доста случаи на големи и смъртоносни производствени аварии в своите съоръжения.

През април избухна голям пожар в рафинерията на Лазаро Карденас в Минатитлан близо до Мексиканския залив. При него бяха ранени седем души.

Това се случи, след като Мексико срещна най-смъртоносната експлозия на тръбопровод в историята си в село в Мексико през януари 2019 г.

Тръбопроводът Тукспан-Тула, който пренася гориво от източното крайбрежие на Мексико до рафинерия в Тула, близо до Талауелипан, е бил пробит в Идалго и местните жители изсмукват гориво от теча. Тръбопроводът експлодира, убивайки 137 души.

През 2016 г. 28 души бяха убити при експлозия в нефтохимическия завод на компанията в югоизточния нефтен център на Coatzacoalcos, месеци след като работник загина при отделен пожар в същия завод.

Три години по-рано поне 37 души загинаха при взрив в централата на Pemex в Мексико Сити през 2013 г., докато пожар в съоръжение за природен газ в Северно Мексико уби 26 години преди това.

Източник, видео и снимки: Dailymail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции