<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169005" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Си Дзинпин ще...

Видеонаблюдението ще започва след края на изборния ден (видео)

10 Март 2023
9 88

Видеонаблюдението ще започва след края на изборния ден.

„Тези устройства, с които ще се осигурява видеонаблюдението на изборите, ще се включат след като приключи изборният ден, след като председателят на СИК обяви неговия край, уведоми РИК и се обяви край на изборния ден в цялата страна“, каза пред БНТ зам.-председателят н Централната избирателна комисия Росица Матева.

Видеонаблюдението ще започва след края на изборния ден (видео)
Какви ще бъдат устройствата?

Относно техническото осигуряване на процеса по видеонаблюдение Матева уточни, че то е грижа на „Информационно обслужване“ и ЦИК не може да коментира какви ще бъдат устройствата. Тя уточни, че боравенето с тях ще бъде улеснено максимално, за да могат членовете на СИК да справят със задачата.

А иначе изборният ден ще протече както и до сега. Разликата се състои в това, че спрямо предишните избори гласоподавателите ще могат да избират между машинен и хартиен вот.

ЦИК обяви как ще протичат изборите на 2 април (видео)

Сериозен интерес представлява въпросът как ще осъществяват видеонаблюдението комисиите по места със слаб или липсващ интернет. Росица Матва поясни, че за там е предвидено записите да бъдат извадени от устройствата след края на броенето на гласовете. Те ще бъдат качени на същата платформа, в която се проследява процеса в реално време. От ЦИК не са уведомени още колко ще са тези секции, но по думите на зам.-председателят са твърде малко.

Видеонаблюдението ще започва след края на изборния ден (видео)
iStok

Относно справянето на ЦИК с новите изисквания в изборния ден Матева посочи, че решнието на законодателят провеждането на вота да стане по такъв начин задължава изпълнението му.

Броят на изборните секции

От МВнР междувременно посочиха, че секциите в чужбина ще бъдат между 73 и 740 в общо 62 държави. В Турция ще бъдат разкрити малко над 160 секции, в Обединеното кралство над 115, в Германия – около 74, в Испания – около 64, в САЩ – 56 , в Италия – около 26, в Гърция – около 20, във Франция – около 16, посочи той, цитиран от Dir.bg. Очаква се около половината от тях да бъдат обезпечени и с машини за гласуване. Очаква се да бъдат изпратени между 240 и 410 машини в секции в 22 държави на три континента.

Видеонаблюдението ще започва след края на изборния ден

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции