<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=107822" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Марешки: Днес...

Висока избирателна активност на българите в чужбина, на места се извиха огромни опашки (снимки и видео)

14 Ноември 2021
0 782

ЦИК отчита висока избирателна активност на българите в чужбина, които гласуват за президент и парламент. На места се образуваха дълги опашки, които изнервиха чакащите.

За момента изборният ден зад граница преминава спокойно, като сънародниците ни гласуват в общо 750 секции в 68 държави.

Задържаха мъж пред СИК за купуване на гласове, бусове с турска регистрация извозват хора до секциите

Висока избирателна активност на българите в чужбина, на места се извиха огромни опашки
Изборна опашка в Измир, Турция

Засега проблеми са възникнали основно в Турция, където на места са се образували дълги опашки пред секциите, които този път са 126. Очаква се там избирателната активност да е и по-висока в сравнение с предишните два вота през април и юли. На предишните парламентарни избори на 11 юли в Турция гласуваха 27-29 хиляди души, а през април – 22 хиляди.

До напрежение се е стигнало в истанбулския квартал “Авджълар”, където се е образувала опашка още преди началото на изборния ден, предава БНР. Първият гласувал е искал да даде своя вот и за президент, и за парламент.

“Натиснах двата бутона, не знам защо така стана. Малко по-трудно е от предишния път”, обяснява той. Объркване се е получило и с разписките, защото за всеки вот е имало поставена отделна урна. За да не се блокира опашката, местните са искали от членовете на секционната комисия да им помагат. Те обаче са отказвали с аргумента, че нямат право. Много от избирателите са се отказали от своята секция и са се отправили към друга секция в Истанбул, където се гласува с хартиени бюлетини.

“Не можем да управляваме машината”, споделят те.

Огромни опашки от желаещи да гласуват са се извили в турския град Измир, съобщи Нова ТВ, видеото в този материал е точно от там.

Вотът в Европа

По-висока избирателна активност се наблюдава от българите на стария континент, съобщи по-рано днес говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. По думите му основният проблем, който е възникнал в секциите в Европа е при съставянето на секционните комисии. Членове на комисиите са се отказали да се явят в изборния ден, а други изобщо не са знаели, че са назначени за такива, обясни Томов. В крайна сметка всички секции са заработили благодарение на изборните доброволци.

Предиобед се е образувала опашка пред българското посолство в Париж. Времето за изчакване е било между половин до 1 час, предаде Боян Караджов, координатор на Мрежата на изборните доброволци. По негова информация до 14.00 часа в Париж са гласували 865 души. В столицата се намират три от общо 18-те секции, образувани във Франция. Гласуването в Париж е изцяло машинно, така е в още три секции в страната, останалите 12 са с хартиени бюлетини.

Опашка се е извила за кратко и пред българското посолство в Берлин. В Германия се гласува само на 40 адреса. Единствено в Берлин, Мюнхен, Хамбург, Франкфурт и Щутгарт има изборни секции и извън посолството и консулствата. Повече от една секция е разкрита в областите с най-голяма концентрация на българи, както и с оглед на досегашната активност на изборите.

Висока избирателна активност на българите в чужбина, на места се извиха огромни опашки (снимки и видео)
Опашка за гласуване пред посолството ни в Берлин.

Опашки и пред генералното консулство в Мюнхен. Наплив от гласуващи има и в Нюрнберг, пише КлубZ.

Този път българите в Германия могат да гласуват само на 40 адреса в страната – повечето са в дипломатически представителства. Няма информация за инциденти до този час. В Берлин в една от секциите двама от членовете на избирателната комисия са били тествани положително за COVID тази сутрин и се е наложило да се изчака смяната им. Гласуването продължава нормално.

Причината за по-малкото секции този път е отказът на германската държава да разреши третите поред избори тази година да се провеждат извън дипломатически представителства на България на територията на страната. Изключения се правят само в няколко случая и след съгласието на федералната република. Не са поставени условия обаче за броя на секциите на един адрес. Повече от една секция е разкрита в областите с най-голяма концентрация на българи, както и с оглед на досегашната активност на изборите.

Обединеното кралство гласуват в 132 избирателни секции, 46 от които са в Лондон. Ще бъдат използвани общо 92 машини. Беше съобщено за повреда на една от машините за гласуване в посолството, но иначе всичко до момента протича нормално и спокойно на изборите за народни представители и президент. Въпреки някои очаквани проблеми със съставите на СИК, всички секции на Острова отвориха врати тази сутрин. Това бе потвърдено и от посланик Марин Райков, който пусна бюлетината си в посолството. Там вече се забелязва леко струпване на гласоподаватели, съобщава БНР.

Гласуването в Америка

Изборният ден започна и в САЩ и Канада. Първи, в 14 часа българско време, имат възможност да гласуват, българите, които се намират по Източното крайбрежие, съобщиха от Министерството на външните работи.

Българските граждани в САЩ могат да упражнят правото си на глас в изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание в 55 избирателни секции, а в Канада в 16. В САЩ в 8 секции ще се гласува с машини, а в Канада – в 2 секции.

Най-късно изборният ден зад граница ще започне и приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър. Изборните секции там отварят в 17 часа българско време, а гласуването ще приключи утре в 6:00 часа българско време.

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции