<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169445" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Предупрежден...

Вижте как изглежда най-хуманният и луксозен затвор в света (видео и снимки)

13 Март 2023
2 184

Вижте как изглежда най-хуманният и луксозен затвор в света. Той се намира в Норвегия и е познат под името Halden, четем в материала на The Guardian.

Намиращият се в столицата Осло „кафез“ е строго охраняван, но това не пречи да прилича на луксозна почивна станция и да мирише на… прясно сварено кафе. Зад стените му са задържани 252-ма затворници, сред които убийци, сексуални престъпници и наркотрафиканти. Според управата, въпреки тежкия контингент обаче, в Halden насилие почти няма.

Вижте как изглежда най-хуманният и луксозен затвор в света (видео и снимки)

Бременна затворничка, обивинена в убийство, иска да я пуснат от затвора, защото бебето е невинно

Килиите или стаите на осъдените са с големи прозорци, оборудвани с модерни, удобни легла, плазмен телевизор и достъпен интернет. Прозорците са без решетки, а всеки осем килии имат собствена дневна и кухня. Там те се събират и прекарват времето си по приятен начен.

Вижте как изглежда най-хуманният и луксозен затвор в света (видео и снимки)
Снимка: Halden Prison
Спални за интимни срещи на съпрузи и партньори

За да не дразнят затворниците, надзирателите не са въоръжени, не носят дори палки. А всеки от осъдените има право на две свиждания седмично за по два часа. B двopa имa и дъpвeнa xижa c двe cпaлни, ĸъдeтo ce дaвaт 24-чacoви cвиждaния cъc ceмeйcтвa или интимни пapтньopи.

Макар и странна за мнозина стратегията изглежда дава добър резултат. Статистиката сочи, че много малко от освободените от затвра Halden извършват повторно престъпление. В самия затвор агресията също е изключително рядко срещана.

Вижте как изглежда най-хуманният и луксозен затвор в света (видео и снимки)

Halden е избран за най-красива сграда през 2010 година. Тогава е включен и в надпреварата World Architectural Festival Awards. С 252-мата си затворници той е вторият по големина и капаитет затвор в Норвегия.

Но все пак най-забележителното в този завор не е обстановката или отличията, а това, че създава условия за престъпниците да учат и работят, за да бъдат социално активни хора, когато излязат на свобода.

Вижте как изглежда най-хуманният и луксозен затвор в света

Снимки: Wikipedia Commission

Видео: Vice

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции