<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133601" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Златният гьо...

Вижте кои са предполагаемите имоти на Русия у нас

14 Юни 2022
1 1518

Докато в ЕС и Северна Америка се чудят как да конфискуват активите на Кремъл, у нас такъв дебат няма. А същевременно се чудим къде да настаним бежанците от Украйна. Затова от Клуб Z са решили да проверят с какви недвижими активи разполага руската държава в България.

Според изданието, Русия притежава десетки имоти в нашата страна, не плаща никакви данъци и такси за тях. Едва малка част от тях се използват за дипломатически цели. Въпреки че всички те се ползват с дипломатически имунитет и властите ни не могат и да прекрачат в тях.  

Отделно поне 30 000 хиляди руски граждани притежават частна собственост в България. Все още не е ясно дали сред тези собственици има приближени на Путин, пишат още оттам.

Ето го и целият текст на Клуб Z.

Руснаците се преориентираха към имоти в Турция

Какво представляват дипломатическите имоти

Помещенията на всяко представителство на чужда държава са неприкосновени, пише във Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В нормална ситуация те се ползват с имунитет по отношение на претърсване, реквизиция, запор и изпълнителни действия. 

Вижте кои са предполагаемите имоти на Русия у нас

Изпращащата държава и шефът на представителството се освобождават от всички държавни, областни и общински данъци и такси по отношение на помещенията на представителството – собствени или наети. С изключение на такива данъци и такси, които представляват заплащане за конкретни видове обслужвания. 

Могат ли да бъдат отнемани и как? Киев вече ги поиска

Преди дни официалните власти в Киев обявиха, че искат да компенсират украинските граждани за материалните им загуби с руски активи в чужбина. Това ще стане благодарение на конфискация на руски имоти извън Русия, обяви украинският министър на правосъдието Денис Малюска.

Защо руснаците обичат Турция?

“Всеки ден Украйна търпи огромни материални загуби в резултат на войната. Едва ли Русия ще плати репарации доброволно”, аргументира се правосъдният министър. Той заяви, че Украйна иска да се възползва от руски имоти не само на територията на страната, но и в други държави.

Руски активи

Въпреки че на Запад има консенсус, за изземването на руски активи, свързани с Руската федерация, е необходимо да се създаде „механизъм“, който да регламентира това. Проблемът е, че замразяването на активи (лишаване на собствениците от правото на разпореждане с тях), основно на хора, свързани с Путин и близкото му обкръжение, е нещо различно от конфискацията им.

Според анализ на юристи пред “Файненшъл таймс” международното право допуска отнемането на имоти от военнопрестъпници, за да бъдат компенсирани жертвите на техните престъпления. Въпреки това все още няма приключил съдебен процес срещу руски граждани за военни престъпления, а и държавите, които неофициално са давали индикация, че могат да конфискуват имоти, официално не са във война с Русия. 

24 млрд. долара активи на Руската централна банка са замразени в ЕС

Засега по-смели стъпки в тази посока предприемат съюзниците на ЕС отвъд океана. Канада разработва закон, който да ѝ позволи да конфискува и предаде във владение на жертви на войната имущество, принадлежало на Русия. Става дума за вече замразени активи на свързани с Путин лица и близо 300 млрд. долара на руската централна банка, държани в чужбина. 

Американският президент Джо Байдън също поиска от Конгреса да му даде зелена светлина да отнеме имущество на руски олигарси. Въпреки че държавният глава на САЩ има право от 1977 година да замразява чужди имоти, той може да ги конфискува и предаде във владение на друго лице, само ако Америка е била атакувана директно от държавата, собственик на съответния актив. 

Руските държавни имоти у нас – много и апетитни

Клуб Z получи от МВнР справка за руските държавни имоти у нас. Оказа се, че те са далеч повече, отколкото предполагаме, и се намират на различни апетитни места. 

Най-известно е руското посолство на бул. „Драган Цанков“. Клуб Z пише, че според описа на МВнР, руският посолски комплекс се състои от 11 сгради, две от които на пет етажа. 

Вижте кои са предполагаемите имоти на Русия у нас

Руският културен център на ул. “Шипка” в София (терен с площ 4 946 кв.м.; шестетажна сграда с РЗП 12 500 кв.м) също е дипломатически имот.

Въпреки това в него се извършва търговска дейност – има ресторант.

Фон дер Лайен предложи Украйна да се възстанови и със замразени руски активи

Клуб Z твърди, че двете държави взаимно си затваряха очите за този факт, тъй като и България преди години стопанисваше ресторант в посолския си комплекс в Москва. Преди няколко години той бе закрит. По принцип ако дипломатически имоти се ползват за търговска дейност или се дават под наем на частни лица. Техният статут трябва да бъде свален и съответната държава да започне да плаща данъци и такси за тях, тъй като не ги ползва за целите на дипломатическото представителство, нито за жилищни помещения на техните дипломати. 

Зад самото руско посолство, на улица “Никола Мирчев” 35, има друго каре с площ 5700 кв м, състоящо се от гараж и две сгради. Съгласно спогодба от 1977 г. те се използват за административно-жилищни нужди, пишат ни от МВнР.

Изданието пише, че руската държава има и хотел, на ул. Фредерик Жолио Кюри № 23, който е част от друг техен имот, наречен търговско представителство. Общата му площ е 9000 кв.м и в него влизат  служебно жилищна сграда (хотел) с РЗП 4371,25 кв.м.; жилищна сграда с РЗП 2395 кв. м.; ресторант с РЗП 2112, 85 кв.м.; гараж с площ 646, 25 кв.м.

Aктиви на руски олигарси за 850 милиона евро запорира Франция

Руската федерация е собственик и на Руската църква на бул. “Цар Освободител”.

Както и на жилищна сграда на ул. “Шипка” 20 на четири етажа, където би трябвало да живеят дипломати и семействата им. Тя се стопанисва от руското Предприятие за управление на собствеността в чужбина. Тя е на едно от най-атрактивните места с най-високи цени в София – срещу Докторската градина.

Руска държавна собственост е и пететажна сграда, находяща се в гр. София, ул. „Райко Алексиев“ № 11. За нея има издаден нотариален акт. А функционалното ѝ предназначение е жилищна сграда – многофамилна, с площ 523 кв. м.

В МВнР са регистрирани още два жилищни имота. Единият е в жк “Хиподрума”, на  ул. „Урвич“ № 2-А, където посолството държи нотариален акт за земя с площ 2637 кв. м и построени върху нея едноетажна сграда склад и двуетажна жилищна сграда с площ 168 кв. м.

Конфискуваха най-голямата яхта в света, собственост на сестрата на руски олигарх

Под наем

А в Панчарево, на ул. „Вукова Кория“ № 24, се намира друг голям руски държавен терен с пет жилищни сгради, с курортна и туристическа функция, както са регистрирани в МВнР. Клуб Z отиде на адреса, но установи само, че зад железния портал са паркирани автомобили с обикновени български регистрационни номера. Тъй като дори личните коли на дипломатите са с дипломатически номера, това може да означава, че руското посолство отдава сградите под наем, т.е. печели от тях. Това обаче е несъвместимо с дипломатическите правила и ако бъде доказано, следва да плаща данъци и такси върху тези имоти и съответно те да бъдат със свален дипломатически имунитет, защитаващ ги от претърсване, както би трябвало да е и при спорния имот на ул. “Шипка”, където се извършва търговска дейност. 

Вижте кои са предполагаемите имоти на Русия у нас

В списъка не е включен огромният комплекс на устието на река Камчия на Черно море, най-вероятно защото той се води собственост не на руската държава, а на правителството на Москва. През 2003-2004 г. то започва да изкупува и комасира частни имоти в района, а през 2008-а тройната коалиция начело със Станишев продава на СОК “Камчия” ЕАД – еднолична собственост на департамента по имуществото на правителството на град Москва – около 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, на цена… 9,72 лв. кв.м. По-късно купуват още 21 дка на цена 14 лв. кв.м – всичко това до един от най-красивите и големи плажове на българското Черноморие. После правителството на Станишев дава 7.7 млн., за да прокара магистрален водопровод до обекта. В него има хотелски комплекс, два детски лагера, вилно селище, множество зали, лечебно-диагностичен и балнеологичен център.

Нелегална руска база на язовир “Искър”?

Най-странното е, че сред многото дипломатически имоти на Русия у нас не е регистрирана загадъчната база на язовир “Искър”, чиято табела наскоро бе омазана с червена боя в знак на протест срещу руската агресия срещу Украйна. Преди години България се опита да си вземе имота, някога “дарен” на руската държава, но както се оказа, без никакви документи. След няколко години “преговори” по въпроса, имотът остана, както пишеше на свалените табели – “във владение на РФ”.  Той е разположен в най-красивата част на язовира, до самия бряг, на ръба на вододайната зона. Размерът му е около 10 дка, вътре има сграда тип сглобяема, с няколко помещения. Имотът почти не се ползва – в него понякога отсядат единични риболовци от посолството, но се поддържа от български персонал. Местните казват, че той си има собственици, но те вече са загубили надежда, че ще си го получат обратно.

Вижте кои са предполагаемите имоти на Русия у нас
България не притежава нито един квадратен метър в Русия

И – за сравнение – България не притежава нито един квадратен метър в Русия. Посолският ни комплекс, културният център, Центърът на промишлеността – всичко това е с договори за дългосрочно ползване, тъй като руските закони не позволяват закупуването на имоти от чужда държава. На България би трябвало да принадлежат 8% от имуществото на СИВ в Москва, но руснаците просто си го взеха, без да платят и рубла обезщетение.

Вижте кои са предполагаемите имоти на Русия у нас

Източник: Клуб “Z”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции