<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160250" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Херо Мустафа:...

Вижте най-точната 3D карта на Млечния път с 3,3 млрд. звезди

21 Януари 2023
0 212

Вижте най-точната 3D карта на Млечния път с 3,3 млрд. звезди. Тя е създадена от международен екип от астрономи. Те използвали изображения от 570-мегапикселовата астрономическа камера DECam.

НАСА прави първото проучване на водата на Земята от Космоса

Вижте най-точната 3D карта на Млечния път с 3,3 млрд. звезди

С новината се похвали Националната лаборатория по оптична и инфрачервена астрономия на САЩ.

Суперкартата показва над 3,3 милиарда звезди и други обекти, присъстващи в нашата галактика. 

“Комбинирането на нашите изображения с тези от автоматизирания телескоп Pan-STARRS ни позволи да получим пълен 360-градусов изглед на целия диск на Млечния път, включително голям брой изключително тъмни звезди.”

Това каза Андрю Сайджари от Харвардския университет.

Можете да разгледате новата карта ТУК.

Камерата

Най-мощната астрономическа камера DECam е създадена през 2013 г. като част от проекта „Дарк енерджи сървей“. Той е за търсене на следи от тъмна енергия в космоса. Свръхвисоката чувствителност на тази камера, инсталирана в чилийската обсерватория „Серо Тололо“, прави също така възможно използването й. С нея се изучават обекти в Слънчевата система и Млечния път. С нея през 2016 г. учените откриха най-отдалечената планета джудже в нашата система. Това е 2014 UZ224, на която годината продължава около 1139 земни години.

Първоначално Сайджари и колегите му в продължение на години събират изображения от DECam с цел създаване на подробна звездна карта. След анализ на получените изображения те идентифицират около 3,3 милиарда звезди и други обекти. Впоследствие тяхното съществуване е потвърдено от автоматизирания телескоп Pan-STARRS и орбиталната обсерватория GAIA. Комбинирайки тези наблюдения с изображенията, направени от DECam, учените създават най-подробната 3D карта на Галактиката.

От екипа се надяват, че тяхната карта ще позволи на астрономите да постигнат значителен напредък в изучаването на принципите на разпределението на звездите, газа и праха в Млечния път. Това е изключително важно за разкриването на еволюционната история на нашата галактика. И за търсенето на следи от нейните взаимодействия с други клъстери от звезди. Следващите цикли на наблюдения на DECam ще позволят разширяване и допълване на тази карта, заключават изследователите.

Вижте най-точната 3D карта на Млечния път с 3,3 млрд. звезди

Източник: сп. “Обекти”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции