<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159314" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стана ясно ко...

Вижте реакциите на партиите след новината, че БСП взима третия мандат (обновява се)

15 Януари 2023
0 361

Вижте реакциите на партиите след новината, че БСП взима третия мандат: До момента позиции по въпроса изразиха “Български възход” и “Продължаваме промяната”.

Стана ясно кой получава третия мандат за съставяне на правителство

Първи реагираха от “Български възход”

“Пожелаваме успех на БСП в нелеката задача за съставяне на правителство в настоящата политическа ситуация. Ние ще направим каквото зависи от нас, за да има редовен кабинет, защото това е национално отговорното поведение”. Това пише в съобщението на партията на Стефан Янев.

От политическата сила подчертават, че ако бъдат поканени на разговори, ще участват конструктивно.

“Позицията ни за необходимост от коалиционно споразумение, с ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения, остава непроменена”, допълват от “Български възход”.

Вижте реакциите на партиите след новината, че БСП взима третия мандат (обновява се)

“Продължаваме промяната” също ще отидат на разговори

Изборният кодекс и отношението към войната в Украйна ще са основните теми, по които “Продължаваме промяната” ще иска единомислие с БСП, за да подкрепи кабинет на левицата с третия мандат. Това се разбра от изказване на депутата от “Продължаваме промяната” Никола Минчев пред журналисти.

Бившият председател на Народното събрание уточни, че очаква да проведат разговори с представители на левицата. Именно на тях от “Продължаваме промяната” ще повдигнат въпроса за нова промяна на изборното законодателство. Все пак точно с гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ беше върната хартиената бюлетина. По-рано през деня Калина Константинова от “Продължаваме промяната” заяви, че е оптимист. Тя очаква двете партии да се разберат за промените в Изборния кодекс.

Минчев добави, че ако “Демократична България” бяха получили мандата, доста по-лесно е щяло да се състави правителство. По думите му двете партии имат обща визия за бъдещето на България.

Минчев изрази надежда решението на президента на кого да даде мандата да не е било повлияно от акцията на службите в криптокомпанията Nexo. “Би било тъжно такъв измислен казус да е повлиял на толкова важно за страната решение”, заяви той.

Вижте реакциите на партиите след новината, че БСП взима третия мандат (обновява се)

ГЕРБ и “Възраждане”

Правителство с мандат на БСП най-вероятно няма да бъде подкрепено от ГЕРБ, след като лидерът на партията Бойко Борисов няколко пъти заяви в последните седмици, че има принципно решение да не се подкрепя левицата. От “Възраждане” пък настояват за предсрочни парламентарни избори и също не се очаква да подкрепят БСП.

Вижте реакциите на партиите след новината, че БСП взима третия мандат

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции