<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170642" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Москва комен...

Вижте защо не бива да връзвате мартеници по дърветата (видео)

20 Март 2023
0 2743

Вижте защо не бива да връзвате мартеници по дърветата, съобщава bTV.

Дойде пролетта и е време да се разделим с мартениците. По традиция трябва да ги закачим на плодоносно дърво щом видим щъркел. Една жена от София обаче ги сваля от клоните.

„Образуват се рани. Мартениците от изкуствени влакна не могат да бъдат скъсани, както вълнените, когато дървото расте. Мартениците деформират клоните. Дават съвети да се подкастрят, но някои клони не са за кастрене“, обяснява Петя Лозанова.

Вижте защо не бива да връзвате мартеници по дърветата (видео)
Петя Лозанова; Снимка: bTV

Най-много е свалила 187 мартеници от едно дърво, след което спира да ги брои. Освен мартеници дърветата „са окичени“ с въжета, найлонови торби и балони.

Защо не трябва да връзваме мартениците си по дърветата?

В миналото мартениците са се правили от вълна. Такава е била традицията, пък и някога хората всичко правили с естествени материали.

Сега обаче има изобилие от всякакви изкуствени влакна. Много от нишките, които сега се продават и приличат на естествена вълна, всъщност са от синтетичен материал – полиестер. Полиестерът е другото име на PET (Polyethylenterephthalat) – това, от което се правят всички пластмасови бутилки и опаковки със знак за рециклиране.

Вижте защо не бива да връзвате мартеници по дърветата (видео)
Мартеници по цъфнала джанка в района на култовия комплекс в Старосел (Защитена местност Барикадите); Снимка: Wikimedia Commons; Автор: Izvora

Въпреки че много добре наподобява вълнена прежда, това всъщност е пластмаса, която се разпада и превръща в малки пластмасови нишки – печално известната микропластмаса. Тези почти незабележими частици попадат с милиони сред природата. И колкото по-малки са те, толкова повече организми могат да ги погълнат. Освен това могат да попаднат и във водата и в храната, която консумираме.

Деца изработиха мартеници, за да помогнат на 7-годишния Стефчо да проходи (видео)

От Lessplastic Bulgaria предупреждават, че спазвайки традицията да връзваме мартеници по дърветата, да ги хвърлим в някоя река или да ги сложим под камък, когато видим първите щъркели, всъщност вредим на природата, а и на собственото си здраве.

Затова от организацията призовават, като свалим мартеничките си, да си ги запазим вкъщи. Ако са изработени от чиста вълна, разбира се, няма да е проблем да се положат под камък, но трябва да сме сигурни, че нишката е вълнена, а не от изкуствена материя, имитираща домашна вълна.

Вижте защо не бива да връзвате мартеници по дърветата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции