<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139166" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ник Кирьос пу...

Вижте защо няма големи бели акули в аквариумите

29 Юли 2022
0 1629

Големите бели акули са на върха на хранителната верига в открити води. И макар да са известни хищници, шансът да видим такава на живо е нищожен.

Акула, повърнала човешка ръка в аквариум, е довела до разследване на мистериозно убийство

Въпреки множеството опити, нито един аквариум по света не е успял да задържи бяла акула за дълго време. Единствено аквариумът в Калифорния успя да отгледа млада бяла акула за продължително време – цели 6 месеца. Повече умират, когато са пленени.

Вижте защо няма големи бели акули в аквариумите
iStock

Белите акули са номади. Затова им е и трудно да живеят между четири стъклени стени. Те са свикнали да плуват на дълги разстояния.

Ник Кирьос публикува кадри как “тормози” акула и разгневи мрежата (видео)

Също нямат и плавателен мехур и трябва да плуват непрестанно, за да дишат и да се задържат във водата. Ако спрат на едно място за продължително време, умират.

Вижте защо няма големи бели акули в аквариумите
iStock

И тъй като са свикнали да плуват свободно и надалеч, те лесно се блъскат в стъклените стени и нараняванията им често са сериозни.

Агресивна бяла акула пробива стоманена клетка за гмуркане, докато водолазът е все още в нея (видео)

Нека и не забравяме хищната им природа. Младата акула, която през 2011 г. бе в Monterey Bay Aquarium в Калифорния, трябваше да бъде пусната обратно в океана, защото беше убила двама нейни “съквартиранти” в аквариума.

Вижте защо няма големи бели акули в аквариумите
iStock

Белите акули са големи, величествени животни. Те господстват в океаните, където плуват свободно. Задържането им в тесен аквариум е против тяхната природа, а задържането с цел забавление е честно казано жестоко.

Аквариумите и зоопарковете могат да бъдат весело и интересно място за всеки, но рядко и за животните, които прекарват дните си в клетки.

Вижте защо няма големи бели акули в аквариумите

Източник: LADbiblе
Снимки: iStock
Видео: YouTube/Discovery

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции