<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=167883" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МВР има сигна...

Вместо тъмна стаичка параван ще “пази” тайната на вота

04 Март 2023
0 114

Вместо тъмна стаичка параван ще “пази” тайната на вота.

На предстоящите избори на 2 април вече няма да има тъмна стаичка в изборните секции, а непрозрачен параван, каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева пред БНТ.

“За първи път избирателят, който избере да гласува с хартиена бюлетина, няма да влиза в кабина за гласуване. Ще бъдат обособени две места за гласуване в тези секции. Там, където ще се гласува с хартиени бюлетини, ще бъде поставен параван, който ще осигурява тайната на вота. Тъмна стаичка вече няма да има. Параванът ще бъде непрозрачен и достатъчно висок, за да запазва тайната на вота”, обясни Матева.

Вместо тъмна стаичка параван ще &#8220;пази&#8221; тайната на вота
Снимка: скрийншот, видео БНТ

Новото сега е малко старото от 4 април 2021 г., а именно, че всеки избирател в секция, в която има над 300 избиратели по списък, ще може да избира да гласува с хартиена бюлетина или с машина.

Матева обясни, че от машините вече няма да излиза разписка, а бюлетина от машинно гласуване. Тя ще съдържа номерата на секцията и на съответната машина, вотът на избирателя – името и номера на партията, за която е гласувано, и името и номера на кандидата, ако има преференции.

Според закона хартиените бюлетини и електронните ще се пускат в две различни кутии.

В случай, че избирателите объркат кутиите, вариантът е след края на изборния ден да се преброяват както другите, тоест – няма как вотът да е невалиден, допълни Матева.

Този път ще бъдат само 2 страници, тъй като партиите и коалициите са само 21. Има в два изборни района независими кандидати и “не подкрепям никого”. На места ще бъдат 23 полетата, но те ще се поберат. Ще има кутия за машинното гласуване и кутия за хартиените бюлетини.

Във връзка с видеозаснемането на изборния процес, законодателят е възложил на ЦИК само условията и реда, при които ще се извършва това видеонаблюдение. Техническото осигуряване е възложено на МС. От своя страна МС го е възложило на Министерството на електронното управление. 

В сряда правителството отпусна допълнителен бюджет и е сключен договор с “Информационно обслужване”. От фирмата ще осигурят технически тези устройства. Чрез тях ще се извършва в реално време видеонаблюдението и видеозаснемането на този процес, посочи още Росица Матева. По думите ѝ ще се заснема не само преброяването на гласовете, но и въвеждането на данните в протокола, и подписването му от избирателните комисии.

Вместо тъмна стаичка параван ще “пази” тайната на вота

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции