<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144753" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Топ 5 на полит...

ВМЗ-Сопот плащали 4500 лeва наем за къща на назначен от Нинова директор

17 Септември 2022
0 610

ВМЗ-Сопот плащали 4500 лeва наем за къща на назначен от Нинова директор, съобщи Държавната консолидационна компания, под чиято шапка е предприятието. Става въпрос за Иван Иванов, който е живял в луксозна къща в Хисаря.

Договорът за наем е сключен по негово разпореждане и с изисквания за локацията и условията на недвижимия имот. Досега представителите на ръководството на ВМЗ, които не разполагат с жилище в района, са използвали апартамент в центъра на Карлово. Той е нает от предприятието срещу месечен наем от 250 лева. При встъпването си в длъжност, въпреки че апартаментът е бил свободен, Иван Иванов наема за сметка на ВМЗ самостоятелна къща в Хисаря с площ от 152 кв. м. Имотът разполага и със собствено барбекю с площ 16 кв.м.

Изглежда водещо при избора е била близостта до минералната вода на Хисаря. По-близките населени места като Сопот и Карлово не са отговорили на нуждите на предходния изпълнителен директор. На годишна база разходите за бюджета на ВМЗ за избраното жилище възлизат на 54 000 лева, коментират от ДКК.

В периода преди да бъде наета къщата, изискването на бившия изпълнителен директор Иван Иванов е било всеки ден шофьор с кола на ВМЗ да пътува от Сопот, за да го вземе от София. Същият курс се е повтарял и всеки следобед, след края на работното време. Осреднено всеки ден служебен автомобил е изминавал над 500 км изцяло за сметка на завода. Той трябвало да транспортира изпълнителния директор Иван Иванов до работното му място.

ВМЗ-Сопот плащали 4500 лeва наем за къща на назначен от Нинова директор

Оръжейни сделки за 1 милиард лева чакат одобрението на държавата

В резултат на проверката стават ясни и още няколко решения на Иванов, които ощетяват значително бюджета на ВМЗ, посочват от ДКК.

Предишното ръководство е назначавало хора с клауза в договора за обезщетение от 6 заплати при предсрочното прекратяване. В последните си дни на поста Иван Иванов започва да освобождава служители, като изплатените обезщетения приближават 100 000 лв.

Това е пореден скандал в държавния завод – от месеци бивши и настоящи шефове се обвиняват взаимно в различни нарушения. Преди да бъде назначен от Нинова във ВМЗ, Иван Иванов беше областен управител на София-област от квотата на БСП.

ВМЗ-Сопот плащали 4500 лeва наем за къща на назначен от Нинова директор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции