<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137526" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Неща, които м...

Водата поскъпва средно с 1 лев на кубик (видео)

16 Юли 2022
0 312

Водата поскъпва средно с 1 лев на кубик. Тези цени вече са факт за около десет ВиК дружества на територията на страната.

Това заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров. 

Никола Минчев: Дали отиваме към предсрочни избори зависи от президента (видео)

Водата поскъпва средно с 1 лев на кубик (видео)

По думите му КЕВР е направила всичко възможно, за да намали максимално увеличението на цените на тока и парното.

“КЕВР е взело всички мерки, за да намали увеличението. Електричеството, което България произвежда, сме намерили резерви в АЕЦ “Козлодуй” и със спирането на субсидиите за ВЕИ инсталациите – сме насочили тези средства към битовите потребители. Затова там увеличението е само 3 на сто. България има този ресурс и може да си позволи да го насочи към потребителите”. 

Газ

По думите му обаче не такава е ситуацията с газа.

“Газът в цяла Европа е оскъден. И България се конкурира с всички останали държави на международните пазари. Целта е да осигури съхранението за зимния сезон. Тоест да нагнети достатъчно количества в хранилищата. И същевременно да осигури текущото потребление.

В много европейски държави се ограничава потреблението. Така е в Австрия, Унгария, Германия. Правят го, за да могат да запълнят хранилищата си. Така увеличението на парното, което е пряко зависимо от цената на газа, е минималното.

Реалното увеличение е около 120 процента. Обаче с компенсациите към ВЕИ производителите, можем да ги насочим към топлинната енергия и електричеството”.

“Със сигурност мога да кажа, че никой в България няма да студува поради липсата на газ. Това, което трябва да се направи обаче е, да се предприемат сериозни мерки. А това може да стане с едно стабилно правителство. Докато няма такова – нямаме никаква сигурност, че България ще премине през тази криза”, посочи шефът на КЕВР. 

Водата поскъпва средно с 1 лев на кубик (видео)

Източник: Нова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции