<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144200" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 17 мерки срещу...

Води ли Марк Зукърбърг “Метавселената” към катастрофа?

13 Септември 2022
2 172

Води ли Марк Зукърбърг “Метавселената” към катастрофа? Отговорът на този въпрос е положителен. Поне според старши сътрдуник от Харвард. Причината: слабите лидерски умения на Марк.

Прекарваме повече време на телефона, отколкото спим

Води ли Марк Зукърбърг "Метавселената" към катастрофа?

Недостатъците на Зукърбърг като главен изпълнителен директор „продължават да дерайлират“ технологичния гигант, преди известен като Facebook. Това казва Бил Джордж, старши сътрудник в Harvard Business School. Той е и бивш главен изпълнителен директор на компанията за медицински технологии Medtronic.

„Смятам, че Facebook няма да се справя добре, докато той (Зукъбърг) е там“, коментира Джордж пред CNBC.

„Вероятно той е една от причините толкова много хора да се отдръпнаха от компанията. Той наистина е загубил пътя си“.

Джордж е прекарал последните 20 години в изучаване на провалите на корпоративните лидери. А наскоро е събрал наученото в нова книга, наречена „True North: Leading Authentically in Today’s Workplace, Emerging Leader Edition.”

Накратко Джордж казва, че шефовете, които губят фокус за най-дълбоките си вярвания, ценности и цели като лидери, особено в името на парите, славата и властта, са обречени на провал. И след десетилетия на изследване на известни корпоративни провали, той твърди, че вижда поразителни прилики в този модел и днешното управление на Зукърбърг и Meta.

Нито Зукърбърг, нито от компанията са отговорили веднага на запитването за коментар.

Ето защо Джордж казва, че Meta е обречена на провал, докато Зукърбърг е начело:

Рационализатор, който обвинява другите

Книгата на Джордж разглежда пет типа лоши шефове. Зукърбърг попада не в една. Попада в цели три от тези категории, посочва авторът.

На първо място, Джордж твърди, че Зукърбърг е рационализатор. Типът шеф, който не желае да признае или да се поучи от грешките си. Вместо това рационализира погрешните стъпки, хвърляйки вината върху другите.

През февруари Meta загуби над 232 млрд. долара от пазарната си капитализация. Така записа най-големия еднодневен спад в историята на американските акции. Зукърбърг и директорите на компанията посочиха няколко фактора, отговорни за провала. Включително промените в правилата за поверителност на Apple през 2021 г., които затрудниха таргетирането на реклами към мобилните потребители, както и засилващата се конкуренция от играчи като TikTok.

Тези фактори може да са изиграли някаква роля. Но също така е вероятно големите разходи за развойна дейност, свързана с метавселената, също да са фактор. Подразделението за виртуална реалност на Meta отчете над 10 млрд. долара загуба само за 2021 г. Както и 2,8 млрд. долара през второто тримесечие на 2022 г.

Зукърбърг все още не е признал публично, нито е поел отговорност за това, коментира Джордж.

Самотникът, който не приема чужди съвети

Зукърбърг се е превърнал в самотник, който избягва създаването на близки отношения и отблъсква останалите, смята Джордж. Тези шефове често не приемат помощ, съвет или обратна връзка, което ги прави податливи на грешки.

До известна степен Зукърбърг е известен с това, че често се доверява на собствената си интуиция. Това е част от начина, по който изгради Meta до технологичен гигант с пазарна капитализация от 454,6 млрд. долара. И все пак, още в ранните дни на компанията, той е примал поне някои съвети от доверените си хора.

Пример за това: Роджър Макнами, съоснователят на компанията за дялово инвестиране Elevation Partners и ранен инвеститор във Facebook. През 2006 г. Макнами съветва Зукърбърг да отхвърли предложението на Yahoo да купи социалната мрежа за 1 млрд. долара. По-късно Макнами насърчава Зукърбърг да наеме вече бившия главен оперативен директор Шерил Сандбърг, която в крайна сметка изигра ключова роля в изграждането на рекламния бизнес и вътрешните операции на гиганта.

И двата пъти решението на Зукърбърг е било съобразено със съвета на Макнами. И двете решения се оказват много успешни. Но докато Meta се е разраствала, Зукърбърг е спрял да слуша останалите, споделя Макнами пред New Yorker през 2019 г.

Решението може да е довело до поне една голям последица. През 2016 г. Макнами се опитва да предупреди Зукърбърг за ефектите от руската намеса в изборите в САЩ през платформите на Facebook. Твърди се, че Зукърбърг е отхвърлил предупреждението, избягвайки Макнами в продължение на месеци.

Но след това американските разузнавателни служби заявиха, че Facebook е била ключова платформа за руските усилия за намеса. Kоето може да е допринесло за избирането на Доналд Тръмп за президент.

Търсач на слава, за когото печалбата е приоритет

На последно място Зукърбърг е човек, който поставя славата и богатството над всичко останало, посочва Джордж. Този тип шефове никога не са напълно доволни от това, което имат, и са готови да стигат до крайности, за да печелят повече.

Зукърбърг поставя приоритет върху печалбата и растежа на Meta, дори за сметка на милиардите потребители на компанията, казва авторът. Това не е лично негово наблюдение: компанията отдавна е въвлечена в спорове, свързани с поверителността и здравето на потребителите.

Само един пример – разследване на Wall Street Journal миналата година установи, че платформата Instagram, собственост на Meta, допринася за психичните проблеми на потребителите, особено при момичетата в тинейджърска възраст, но ръководството на компанията съзнателно е избрало да пренебрегне този факт.

Води ли Марк Зукърбърг “Метавселената” към катастрофа?

Източник: Инвестор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции