<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112522" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нещо се случв...

Върховният съд спасява биокраставиците на Доган

21 Декември 2021
0 414

Върховният съд спасява биокраставиците на Доган, пише Mediapool.

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението за събаряне на оранженията в летния сарай на Доган в парк “Росенец”. По-рано през тази година Бургаският административен съд обяви, че постройката е незаконна и трябва да се събори за сметка на собственика фирма “Хермес Солар”.

ВАС приема аргументите на близката до Доган фирма, че първоинстанционният съд не е успял напълно да изясни какъв точно тип постройка представлява оранжерията, нито е установил кога е построена. Собственикът на сградата иска запазването на парника, позовавайки се на търпимостта.

“Първоинстанционният съд е допуснал съществено нарушение на съдопроизводствените правила, произнасяйки се без да събере необходимите за правилното решаване на спора доказателства”, се казва в решението на ВАС.

В него се допълва, че съдът е бил длъжен да назначи допълнителна техническа експертиза на парника. За решението съобщи първи гражданският активист Николай Неделчев, който припомня и други знакови решения с участието на съдия Бранимира Милушева от ВАС като запазването в тайна на стенограмата от срещата за КТБ в президентството.

За оранжерията в летния сарай се разбра по време на гражданските протести, започнали след дебаркирането на Христо Иванов с гумена лодка на плажа до имението.

Месец по-късно Община Бургас най-после се активизира и направи проверка на законността на резиденцията. Тогава се оказа, че за част от построените обекти няма документи. Специално оранжерията, в която Доган отглеждал биокраставици и домати, няма строителни книжа и инвестиционен проект.

Върховният съд спасява биокраставиците на Доган
Заповедта на общината за събаряне на обекта очаквано бе обжалвана от фирмата “Хермес солар”, която се води формален собственик на сарая.

От документите по делото на първа инстанция става ясно, че преди близо седем години фирмата е подала уведомително писмо до общината, че ще изгради оранжерия с площ до 200 кв.м, за което не се изискват специални документи. През август 2020 г. служителите на общината обаче откриват, че оранжерията всъщност е 500 кв.м, което попада в V категория сгради. За такива обекти са нужни инвестиционен проект и строителни разрешителни. Издадена е заповед за събаряне за сметка на собственика – “Хермес солар”.

Фирмата обжалва заповедта пред Бургаския административен съд. Вещото лице по делото установява, че става дума не за една оранжерия, а за три. Те са свързани една с друга. Общата им площ е 912 кв.м., което е почти един декар.

Вещото лице по делото казва, че конструкцията на парници може да се демонтира. Бетонните основи са плитки и могат да бъдат махнати без остатък. Поради това експертизата сочи, че парникът изглежда като преместваем обект.

Съдия Веселин Белев не приема довода на вещото лице, че оранжерията прилича на преместваем обект. Но кредитира по делото останалите данни в експертизата. Поради тези неясноти обаче решението на съдия Белев пада пред върховния съд. Така друг съдия в Бургаския съд ще трябва да се произнесе по спора.

През миналата седмица фирмата, която притежава земята под летния сарай, загуби делото срещу вписването в кадастъра на плажа до резиденцията. Преди това на първа инстанция бе загубено и делото за двуетажната къща, построена на плажа. Тя бе обявена за незаконна и подлежаща на събаряне.

Върховният съд спасява биокраставиците на Доган

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции