<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114031" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Заговор или с...

Всеки трети е болен, но в болниците е спокойно: какво става в Ню Йорк?

06 Януари 2022
0 1383

САЩ регистрираха 1 милион нови случая на коронавирус за ден. В Ню Йорк всеки трети до пети жител е заразен, пише Дойче веле. Ще издържи ли здравната система на страната?

13-годишният Алекс очаква с нетърпение резултата си от теста. “Много искам да се върна на училище, да видя приятелите и учителите си”, казва той.

Въпреки ръстa на случаите на коронавирус властите в Ню Йорк отвориха отново държавните училища след Коледа. Но преди учениците да влязат в сградите, родителите им трябва да дадат съгласието си те да бъдат тествани ежеседмично.

“Децата ви са на сигурно място”

Учителката Сара Хънтър е доволна, че работи в частно училище и не се налага да се връща в класната стая. “Нашето училище ще бъде затворено до края на януари. Часовете отново се провеждат през лаптопите.” Според новия кмет на Ню Йорк Ерик Адамс училищните сгради са най-сигурното място за децата. “Броят на инфекциите там е нисък. Децата ви са на сигурно място, където могат да учат и растат. Загубихме близо две години истински уроци. Не можем да го повтаряме.”

Всеки трети е болен, но в болниците е спокойно: какво става в Ню Йорк?

Междувременно – в зависимост от квартала – всеки трети до пети нюйоркчанин е заразен с вируса. При това тенденцията е възходяща. На все повече места персоналът не достига – в магазините, в болниците, на летищата.

Кметът на Ню Йорк: Градът не може да си позволи ново затваряне

Големи концерни като инвестиционната банка “Голдман Сакс” отново са пуснали служителите си да работят от вкъщи. Но Адамс предупреждава всички: градът не бива да коленичи пред вируса в икономически план. “Ако затворим града си, това ще е толкова опасно, колкото Covid .”

Нов черен рекорд: Над 1 милион нови случая на Covid-19 в САЩ за денонощие

В първия си работен ден новият кмет демонстративно пристигна с метрото. Адамс иска да докаже, че системата функционира. Макар че заради липсата на персонал влаковете просто не могат да се движат. Заразени са и много от служителите в кметството. По официални данни почти една четвърт от тестваните на Нова година хора в щата са били положителни. Въпреки това ситуацията в клиниките все още е спокойна. “Числата са шокиращи, но за щастие не е Делта вариантът. Много повече хора са позитивни. Но не се разболяват толкова тежко, колкото хората преди”, заяви губернаторката Кати Хокъл. 

Но музеите и магазините все повече се опразват. Из Манхатън почти не минават коли, а по тротоарите почти няма хора. Кметът Адамс продължава политиката на своя предшественик: всички служители както на обществените, така и на частните компании трябва да бъдат напълно имунизирани. В момента Адамс проучва въпроса дали да въведе такова задължение и за бустерната ваксина.

Детските лекари в САЩ са загрижени

Новите случаи в САЩ само за ден надхвърлиха милион. Президентът Байдън обаче е убеден, че страната е добре подготвена. “Болниците постепенно ще се претоварят. Както по отношение на оборудване, така и по отношение на персонал. Затова вече сме подготвили и раздали милиони маски, ръкавици и респиратори”, заяви той. 

Но данните на “Ню Йорк Таймс” показват съвсем друга картина – във всяка четвърта болница в страната 95 процента от интензивните легла са заети от пациенти с коронавирус. Общо в момента хоспитализирани заради инфекция с Covid-19 са почти 105 000 души.

Всеки трети е болен, но в болниците е спокойно: какво става в Ню Йорк?

Особено разтревожени са детските лекари. Най-голямата детска болница в страната, която е в Хюстън, Тексас, съобщава за четирикратно нарастване на случаите от декември досега. Повечето зарази са с Омикрон, казва пред CNN доктор Брент Казини: “Имаме много пациенти със затруднения в дишането – кашлица, запушени дихателни пътища, температура”.

Американските здравни власти междувременно реагираха и допуснаха ваксината на BioNTech/Pfizer като бустерна за всички деца под 12 години. Но надали тази мярка ще спре разпространението на заразата. За лекарите и медицинския персонал в болниците това означава едно: Продължавайте. Независимо как.

Всеки трети е болен, но в болниците е спокойно: какво става в Ню Йорк?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции