<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=179253" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Районен кмет ...

ВСС отказа да обсъди взрива до кортежа на Гешев

11 Май 2023
0 160

ВСС отказа да обсъди взрива до кортежа на Гешев и твърденията за намеса в разследването. За обсъждане на темата настояха няколко неправителствени организации. Самият Гешев не се включи в заседанието дори онлайн, пише Свободна Европа.

Главният прокурор е в САЩ от няколко дни в командировка, чиято цел не е известна. По думите му това е част от планираната му отдавна програма и там “ще има срещи”. По информация на “Сега” той трябва да се върне чак на 17 май.

ВСС не дискутира и позицията на заместника му и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, който се разграничи от него, след като няколко от твърденията за инцидента бяха опровергани. Той каза, че “няма да носи отговорност за чужди грехове”, че е бил подведен от Гешев, че семейството му е било в автомобила и призна, че израелски експерт е бил допуснат на мястото по негово нареждане.

ВСС отказа да обсъди взрива до кортежа на Гешев
Снимка: БулФото

Едва дни по-късно, в интервю за БНТ от САЩ, самият Гешев обясни, че е “комуникирал неформално с журналисти” чрез съобщения и написал, че се притеснява за децата си.

“След това започнаха различни импровизации в медиите, че съм бил със семейството си”, добави той.

Сарафов поиска освобождаването на Ясен Тодоров като негов заместник

Освен това Сарафов поиска съдебният съвет да освободи заместника му в следствието Ясен Тодоров. Причината – неговите “несъгласувани” изказвания за случая, който прокуратурата разследва като терористичен акт. Именно Тодоров категорично отхвърли версията за инсценировка на атентат, за която заговориха редица политици и експерти. По-късно Сарафов уточни, че тя също вече се разследва.

ВСС обаче отхвърли предложението в писмо на пет неправителствени организации да обсъди твърденията на Сарафов за намеса на Гешев в разследването, съобщи правният сайт “Лекс”.

„Като представители на граждански организации считаме, че пленумът на ВСС следва да свика извънредно заседание, на което да разгледа позицията на г-н Сарафов и да обсъди в дълбочина причините за направената от него констатация за нарушаване независимостта на прокуратурата и съдебната власт”, пишат Български адвокати за правата на човека, Българският институт за правни инициативи, Антикорупционният фонд, Българският хелзинкски комитет и Институтът за пазарна икономика.

Според тях “констатация за политическа активност на българската прокуратура” на Сарафов се споделя от българското гражданско общество от години.

“Подобно становище обаче, в което се твърди, че е нарушен принципът на разделение на властите и се накърнява върховенството на правото, заявено публично от толкова високопоставен магистрат, е безпрецедентно”, казват още организациите.

ВСС отказа да обсъди взрива до кортежа на Гешев
Снимка: БулФото

Двата варианта пред Гешев след илюзията, наречена “атентат” (“Коментарът на “Господарите”)

Писмото е получено в четвъртък ВСС и е било раздадено на членовете му, но не всички са го прочели.

Атанаска Дишева предложи на следващото заседание то, заедно с взрива до кортежа на главния прокурор и разногласията между Гешев, Сарафов и Тодоров да бъдат обсъдени.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обаче каза, че от една страна има висящо досъдебно производство, а от друга – писмото на петте НПО не е подписано лично и не е ясно кой говори от тяхно име.

Дишева отговори, че това не отменя предложението ѝ.

„Говорим за опит за посегателство срещу главния прокурор. Отделно стоят въпросите за взаимните обвинения между главния прокурор и неговия заместник и между заместника и неговия заместник. Темата е деликатна и неприятна, но не може да останем безучастни“, каза още тя.

В подкрепа на предложението ѝ гласуваха само още петима членове на ВСС, останалите деветима присъстващи бяха против.

По-рано министърът на правосъдието съобщи, че другата седмица ведомството ще реши какви стъпки да предприеме по отношение на Гешев.

ВСС отказа да обсъди взрива до кортежа на Гешев
Снимка: БулФото

Според него това, че Сарафов каза, че главният прокурор се намесва нерегламентирано в разследване, е много сериозно действие и ВСС ще трябва да се произнесе. Освен това, по думите му, в рамките на своя мандат Гешев много пъти е уронил престижа на съдебната власт.

“Министерството на правосъдието също няма да стои безучастно. Изследваме много внимателно случая с взрива от 1 май, но топката е в полето на ВСС”, каза Зарков пред журналисти.

Той поздрави кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, който съобщи, че първото, което би направил правосъдният министър в кабинет, който тя би оглавила, е да поиска от ВСС предсрочното отстраняване на главния прокурор.

Пред bTV Гешев каза от САЩ, че няма да коментира намерението на Габриел.

Вече двама министри от предишни правителства – Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, инициираха това, но ВСС всеки път отказваше.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

ВСС отказа да обсъди взрива до кортежа на Гешев

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции