<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147302" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ще присъства ...

Втори ден продължават масираните ракетни удари в Украйна (видео)

11 Октомври 2022
0 488

Втори ден продължават масираните ракетни удари в Украйна.

Малко след 8 часа сутринта украинците са получили съобщение на мобилните си телефони – незабавно да се укрият в убежищата.

12 ракети са поразили град Запорожие, съобщават местните власти. Ударени са няколко обществени учреждения, сред които и училище.

Втори ден продължават масираните ракетни удари в Украйна (видео)

„Особено шокиращ е изборът на час и място на ударите – точно в момент, в който хората отиват на работа и водят децата си на училище“, каза на пресконференция Равина Шамдасани, говорител на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека в Женева.

И допълни: „Виждаме истории на възрастни хора, които не могат да излязат от домовете си, хора с увреждания, които не могат да избягат. Това е толкова безпринципно. Трябва да подчертаем, че умишлените атаки над цивилни и невоенни цели се считат за военно престъпление”.

НАТО и ЕС осъдиха руските атаки срещу цивилни цели в Украйна

Президентът Зеленски беше категоричен, че страната му няма да се остави да бъде сплашвана и е още по-единна. Той подчерта, че всичко ще бъде възстановено.

Масираните руски атаки в редица украински градове станаха повод за остри реакции по време на извънредното заседание на Общото събрание на ООН.

Със 107 гласа “за”, 13 “против” и 39 “въздържал се” Общото събрание на ООН отхвърли предложението на Русия за провеждане на тайно гласуване по-късно тази седмица на подготвяната осъдителна резолюция за анексирането от Москва на четири украински територии. Посланикът на Украйна в ООН обвини Русия в извършването на терористичен акт.

НАТО и ЕС осъдиха руските атаки.

Междувременно лидерите на страните от Г-7 проведоха и видеоконферентна среща, за да обявят подкрепата си за Украйна.

Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна, е заявил Джо Байдън.

В телефонен разговор с Володимир Зеленски американският президент Джо Байдън е обещал, че  САЩ ще продължат да подкрепят Украйна и ще предоставят на страната модерни системи за противовъздушна отбрана.

“Що се отнася до потенциалната ядрена заплаха, ние бяхме много, много ясни за това. Тук приемаме всякакви ядрени оръжия или дрънкане на ядрени оръжия много сериозно. Не виждаме обаче никаква причина да коригираме нашата собствена стратегическа ядрена позиция, нито имаме индикации, че Русия се готви да използва ядрено оръжие”, каза говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Видео: NOVA

Втори ден продължават масираните ракетни удари в Украйна (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции