<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=154779" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руски IT предп...

Втори протестиращ в Иран е бил екзекутиран

12 Декември 2022
0 75

Властите в Иран екзекутираха втори мъж, за когото се твърди, че е участвал в общонационалното антиправителствено протестно движение. Той е бил осъден за смъртоносно намушкване с нож на двама служители на сигурността миналия месец. Това съобщи Mizan Online, информационна агенция, свързана с иранската съдебна система, и полуофициалната новинарска агенция Tasmin.

Mizan Online посочи мъжа като Maджидреза Ранавард. Той е осъден за „водене на война срещу Бог“ за убийството на двама членове на паравоенните сили и раняването на четирима други. Това се е случило на 17 ноември. Обвинението във „водене на война срещу Бог“ носи смъртно наказание при теокрацията на Ислямската република от 1979 г.

В Иран е извършена първа екзекуция на протестиращ?

Ранавард е обесен при публична екзекуция в североизточния град Машхад рано сутринта в понеделник, се казва в съобщението.

Той е вторият човек, убит във връзка с протестите от тази година. Смъртта му идва по-малко от седмица след Мохсен Шекари – първият протестиращ, чийто живот беше отнет. Мъжът бе обесен миналия четвъртък.
Втори протестиращ в Иран е бил екзекутиран

Още няколко иранци бяха осъдени на смърт по време на националните протести. Припомняме, че те бяха предизвикани от случая с 22-годишната Махса Амини. Тя почина, след като беше задържана от държавната морална полиция за това, че не е носила правилно хиджаба си.

Общественият гняв от смъртта на Амини се комбинира с редица оплаквания срещу потисническия режим на Ислямската република.

CNN посочва, че не може независимо да провери броя на хората, изправени пред екзекуции в Иран. Както и последните данни за арестите или броя на загиналите, свързани с протестите – точните числа не могат да бъдат потвърдени от никой извън иранското правителство.

Миналата седмица Amnesty International заяви, че е идентифицирала най-малко 17 други, в допълнение към Ранавард и Шекари, които са изложени на риск от екзекуция във връзка с неотдавнашните демонстрации.

Повече по темата четете на Gospodari.com.

Втори протестиращ в Иран е бил екзекутиран

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции