<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113303" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: На кого в Гер...

Върховният съд на Русия закрива правозащитна организация (видео)

28 Декември 2021
0 225

Върховният съд на Русия закрива правозащитна организация, съобщава bTV.

Руският Върховен съд взе решение за закриване на неправителствената организация “Мемориал интернешънъл”. По-рано тя бе обявена в Русия за чуждестранен агент, предадe Ройтерс.

Адвокатът на “Мемориал интернешънъл” Мария Ейсмонт заяви, че решението на Върховния съд е незаконно и политически мотивирано. То ще бъде обжалвано както в Русия, така и в Европейския съд за правата на човека.

Неправителствената организация “Мемориал” е смятана за стълб в защитата на свободите в Русия. “Мемориал интернешънъл” пък е ключовата структура, която координира дейността на мрежата на неправителствената организация “Мемориал” в Русия.

Върховният съд на Русия закрива правозащитна организация (видео)

Неща, които могат да се случат само в Русия (видео)

Неправителствената организация “Мемориал” е създадена от дисиденти, сред които и нобеловият лауреат Андрей Сахаров и мисията й е да извади наяве истината за милионите жертви на престъпления в СССР, за да избегне връщане към тоталитаризма.

Няколко десетки привърженици на неправителствената организация се бяха събрали днес пред сградата на съда въпреки мразовитото време и забраната да се протестира. Наложи се намеса на полицията и трима души бяха задържани.

Паралелно с този случай руската прокуратура поиска и ликдивирането на Центъра за защита на човешките права “Мемориал”, обвинен, че възхвалявал тероризма и екстремизма, както и че нарушава закона за чуждестранните агенти. По този отделен случай ще има съдебно заседание утре в московски съд.

Върховният съд на Русия закрива правозащитна организация

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции