<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100814" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как Дания вак...

Въвеждат и в България трета доза от ваксината срещу Covid-19 (видео)

24 Септември 2021
0 429

Въвеждат и в България трета доза от ваксината срещу Covid-19, пише Dir.bg.

България е готова да разреши третата бустерна доза срещу Covid-19 за определени групи от хора, съобщи Нова тв, като се позова на заместник-здравния министър Димитър Петров. Очаква се заповедта на Здравното министерство да излезе днес. Насоките са предложени от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката.

Третата доза ще бъде от ваксината на Pfizer/ BioNTech. Тя ще може да се прилага и на хора, които са си поставили първите две дози от останалите препарати.

Въвеждат и в България трета доза от ваксината срещу COVID-19

Бустерната доза ще се прилага за определени групи хора. Това са пациентите, които са имунокомпрометирани. Сред тях са и тези от социални заведения и старчески домове, възрастни хора над 65 години, медицински лица, работещи в рискова среда, както и пациенти, които са показали, че не са изградили достатъчно силен имунитет след първите две дози.

Проф. Ива Христова: Ще има трета бустерна доза у нас (видео)

Препоръчителните условия за прилагане на ваксината са:
  • Лицето да е преминало пълен ваксинационен цикъл и да не попада в противопоказанията за прилагане на следваща доза;
  • Преди прилагане на допълнителна доза да се извършва клиничен преглед и преценка на състоянието от ОПЛ или специалист на желаещия за поставяне на ваксината;
  • Ако лицата, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация и имат отрицателен резултат от изследване на имунен отговор, да се извърши оценка на имунния статус за изключване на първичен или вторичен имунен дефицит;
  • Желателно е преди прилагане на допълнителна доза при възможност да се изследват специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.

Предлага се допълнителната или бустер дозата да е иРНК ваксината на Pfizer/BionTech. Причината – подадена от производителя заявка за одобрение прилагане на допълнителна доза пред Европейската агенция по лекарствата. Очаква се информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу Сovid-19 ще се прилага тази допълнителна доза.

Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца. Препоръката на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл, когато се касае за лица в домове за възрастни хора и социални институции; медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години.

При лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец. Това са хора с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса,

Въвеждат и в България трета доза от ваксината срещу COVID-19

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции