WhatsApp въведе ограничения върху препращането на съобщения заради дезинформацията около коронавируса

07 Април 2020
34 657

Подобно на други социални мрежи, WhatsApp наблюдава увеличение на потребителите, които разпространяват фалшиви новини, слухове и други видове лъжливо съдържание относно коронавирус и други събития по света.

Компанията обаче взе мерки и сега ще наложи лимит на съобщенията, които се препращат многократно по групите. Вместо това потребителите ще трябва да работят по-усилено, за да предават информация, тъй като, ако съобщението се е препратило многократно, потребителите ще могат да го изпращат само в един чат, а не в пет.

WhatsApp също тества и функция, която да показва малка лупа до такъв тип съобщения.

След това потребителите ще могат да кликнат върху нея и ще бъдат отведени до търсачка в интернет с намерението да намерят статии, които могат да потвърдят или опровергаят новината или да хвърлят допълнителна светлина върху всички изложени факти.

В случай, че новината не е вярна, целта е да се намали препращането.

Функциите са предназначени да спрат потребителите да препращат съобщения, които не са проверени обстойно и е много вероятно да включват неверни твърдения.

WhatsApp отбеляза, че масовото препращане може също да бъде “прекалено”, както и да помогне за разпространението на дезинформация.

„Вярваме, че е важно да забавим разпространението на тези съобщения, за да поддържаме WhatsApp като място за лични разговори“, написа в публикация компанията.

Приложението вече маркира съобщенията, които са препращани многократно, добавяйки двойни стрелки, за да покаже, че са започнали “живота си” преди много съобщения и че не произхождат от близък контакт на потребителя. Това има за цел да покаже, че съобщенията са “по-малко лични в сравнение с типичните съобщения, изпращани в WhatsApp“, пише още в публикацията.

В новото изявление на компанията също така стана ясно, че намерението на лимита за препращане не е да спре разпространението на всички вайръл новини или истории, а се надява, че промените ще позволят на хората да бъдат по-внимателни относно това, което споделят.

Източник: Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции