<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133652" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Японски учен...

Япония криминализира онлайн обидите след смъртта на 22-годишна риалити звезда (видео)

14 Юни 2022
0 4652

Япония прие нов закон, който предвижда строги наказания за публикуването на обиди в социалните мрежи.

Нарушителите ще ги грози лишаване от свобода за период до 1 година, полагане на обществено полезен труд и глоби до 300 000 японски йени (около 2150 евро), пише Булевард България.

Гръцките власти разследват връзка между самоубийство на дете и TikTok предизвикателство

Причината е смъртта на 22-годишната Хана Кимура. Тя бе професионална MMA спортистка и звезда в риалити шоуто Terrace House, което се излъчва по Netflix. Концепцията му е да покаже взаимоотношенията между три жени и трима мъже, които временно живеят в споделен дом.

Япония криминализира онлайн обидите след смъртта на 22-годишна риалити звезда (видео)

Кимура посяга на живота си през май 2020 г., след като става обект на всекидневни обиди и критики от страна на зрителите на предаването.

Япония криминализира онлайн обидите след смъртта на 22-годишна риалити звезда (видео)

Майката на жената твърди, че продуцентите са принуждавали дъщеря ѝ да се държи по-агресивно пред камерите заради целите на шоуто. Този образ обаче провокира вълна от подигравки и оскърбителни коментари в социалните мрежи.

Малко преди смъртта си Хана Кимура споделя в Twitter, че получава по около 100 съобщения с обиди всеки ден. А те ѝ причиняват постоянна болка.

Австрия узакони асистираното самоубийство

Когато тя се самоубива, започва разследване срещу виновниците за кибертормоза срещу нея. В Япония избухва скандал заради пренебрежимо ниските наказания, които двама от тях получават – глоба от 9000 йени (по-малко от 100 долара).

Япония криминализира онлайн обидите след смъртта на 22-годишна риалити звезда (видео)
Майката на Хана повежда кампания както пред съда, така и пред парламента

Тя настоява да се утежнят наказанията за езика на омразата в социалните мрежи.

Промените в закона не се приемат еднозначно в Япония. Действието им ще бъде преразгледано от независими експерти след 3-годишен период. Има опасения, че може да се стигне до злоупотреба или ограничаване на свободата на словото.

Семейството на Крис Корнел заведе дело срещу лекаря му заради самоубийството

CNN цитира говорител на Министерството на правосъдието, който посочва, че “обидите” са дефинирани като “публично унижение на общественото положение на дадена личност, без да има позоваване на конкретни факти или конкретни действия, свързани с тази личност”.

Япония криминализира онлайн обидите след смъртта на 22-годишна риалити звезда (видео)

Властите правят разлика между онлайн-обидите и клеветите, които също са наказуеми по японското законодателство. Юристи обаче настояват за по-ясна класификация на деянието, което ще се приема за обида.

“Ако някой нарече премиера на Япония “идиот”, това вероятно може да се приеме като обида по новия закон”, коментира адвокат пред CNN.

Шоуто Terrace House, в което е участвала Хана Кимура, е спряно след смъртта ѝ.

Япония криминализира онлайн обидите след смъртта на 22-годишна риалити звезда

Източник: Булевард България
Видео: YouTube/Nippon TV News 24 Japan
Снимки: Instagram/hanadayo0903, IMDB

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Георги

    26 Юни 2022

    А сценаристите изградили образща й? За тях трябва затвор!

Реакции