<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101531" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Авиокомпания...

YouTube ще сваля видеоклипове с фалшива информация за ваксините (видео)

30 Септември 2021
0 883

YouTube ще сваля видеоклипове с фалшива информация за ваксините, съобщава NOVA.

През февруари Facebook заяви, че ще забрани акаунти, които споделят конспиративни теории

YouTube ще започне да премахва съдържание, поставящо под въпрос всяка одобрена медицинска ваксина, не само тази срещу Covid-19, съобщи агенция Блумбърг. Това е историческо отклонение от подхода на видео сайта, посочва агенцията.

Дъщерното дружество на Google обяви днес, че ще разшири политиката си срещу дезинформацията, която да обхване всички ваксини, които здравните власти смятат за ефективни. Забраната ще включва всички медии, които твърдят, че ваксините са опасни или водят до хронични здравни последици като аутизъм, каза Мат Халприн, вицепрезидент на YouTube за доверие и безопасност.

Преди година YouTube забрани някои видеоклипове с критично съдържание към ваксините срещу Covid-19. Компанията заяви, че оттогава е изтеглила повече от 130 000 видеоклипа за нарушаване на това правило. Но много видеоклипове успяха да го заобиколят, като излъчиха твърдения относно ваксините, без да споменават Covid-19. Това даде основание на YouTube да реши, че политиката му е твърде ограничена.

YouTube ще сваля видеоклипове с фалшива информация за ваксините

Facebook изтри Fazze – базата на руската дезинформационна кампания срещу Covid-ваксините

Мотивите на YouTube

„Искахме да сме сигурни, че покриваме целия спектър”. Това каза Халприн в интервю YouTube. Така той се сблъска с част от оказания върху Facebook Inc. и Twitter Inc. политически натиск като този, свързан с обработката на здравна информация. Президентът Джо Байдън и американските законодатели взривиха платформите заради неадекватното управление на скептицизма и лъжите във връзка с ваксините. Политици и денси експерти обвиниха YouTube за цензуриране на изказванията.

Гарт Греъм, глобалният ръководител на YouTube за здравни грижи, заяви, че компанията не е разговаряла с администрацията на Байдън за тази актуализация на политиката, но се е консултирала със здравни експерти.

„Има голяма научна устойчивост, свързана с безопасността и ефективността на ваксините“, каза Греъм.

През февруари Facebook заяви, че ще забрани акаунти, които споделят конспиративни теории относно ваксините. Социалната мрежа се опита да предприеме по-строги мерки за борба с колебанията относно ваксините.

Какво се случва днес с YouTube?

Към днешна дата YouTube позволява на хората да излъчват почти всичко за ваксините. Новата му политика, която влиза в сила от днес, ще премахне няколко важни акаунта, критикувани от Байдън. Под ударите ще попадне Джоузеф Меркола. Той е скептик по отношение на ваксините с почти половин милион абонати в YouTube. Мишена е и „Children’s Health Defense“ – група, свързана с Робърт Кенеди – младши.

Съгласно новите правила на YouTube, ще се отправят две предупреждения. Халперин обясни, че компанията ще позволи „научна дискусия“. В нея попадат видеоклипове за изпитания на ваксини, резултати и неуспехи. Такива са и лични свидетелства – например родител, който говори за преживяванията на детето си при ваксинацията.

Ако видеоклиповете обединят тези препоръки в един клип или публикуват твърдения, поставящи под въпрос ефективността на ваксината, те ще бъдат свалени.

YouTube заяви, че от февруари 2020 г. е свалил повече от един милион видеоклипа с дезинформация, свързана с всички аспекти на Covid-19. Компанията разглежда също така определени здравни видеоклипове като „гранични“, намалявайки появата им при резултатите от търсенето и препоръките, без да се уточнява трафикът им и колко често системата на YouTube ги препоръчва на зрителите. 

YouTube ще сваля видеоклипове с фалшива информация за ваксините

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции