<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150142" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия санкци...

Юристи внасят подписка срещу хартиената бюлетина в НС

08 Ноември 2022
0 452

Юристи внасят подписка срещу връщането на гласуването с хартиена бюлетина в деловодството на Народното събрание (НС). За това съобщава Дарик.

Според информацията, цитирана от Дарик, подписката е подкрепена от 6500 души. Те ще настояват за свикването на обществено обсъждане по темата от парламентарната правна комисия.

Хартиената бюлетина като обърната палачинка (видео)

Адвокат Атанас Бояджиев заяви, че връщането на гласуването с хартиена бюлетина, съвместно с машинното гласуване, е изключително опасно. Той постави въпроса защо преди приемането на законопроекта на първо четене от депутати на БСП не е имало обществено обсъждане. Промените в Изборния кодекс не са най-важното нещо, с което НС има да се занимава, смята той.

Деян Дешков, юрист, също подчерта, че реабилитирането на хартиения вот ще доведе до още “грешки” в проколите, както и повече контролиран и купен вот.

Адвокат Весела Кънчева посочи, че гласуването с машина не е по-трудно от работата с банкомат. Според нея бива прекарвано внушението за гражданите, че устройствата не са достатъчно сигурни.

Юристи внасят подписка срещу хартиената бюлетина в НС
iStock

Няма пряка връзка между машинния вот и избирателната активност, според изследване

Инициаторите на подписката срещу хартиената бюлетина имат готовност да поискат от президента Радев да наложи вето на закона, ако той бъде приет и на второ четене. Според тях причината за спада в избирателната активност не е машинното гласуване. Те също така не изключиха възможността и за гражданско неподчинение.

Юристи внасят подписка срещу хартиената бюлетина в НС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Атанас Бояджиев

    09 Ноември 2022

    https://www.peticiq.com/367452

Реакции