<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121503" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Смели украин...

За първи път в света: трансплантираха успешно сърце и тимус на бебе

09 Март 2022
0 239

Момче на име Ийстън влезе в историята на медицината като първия човек в света, претърпял успешно комбинирана трансплантация на сърце и тимус от един и същ донор. Това революционно постижение на лекарите от университетската болница Дюк, САЩ може да промени напълно бъдещето на трансплантациите, пише BBC.

Мъжът, на когото беше присадено сърце на прасе, се оказа с тежко криминално досие

Дарената тимусна тъкан би трябвало да помогне на тялото му да не отхвърли новото сърце. Месеци след операцията тестовете показват, че бебето се развива добре.

Благодарение на тази тъкан, тялото му изгражда важни имунни клетки. Така в бъдеще дори може да не се налага да приема лекарствата, които предотвратяват отхвърлянето на чуждия орган.

За първи път в света: трансплантираха успешно сърце и тимус на бебе

Тимусната жлеза подпомага развитието на Т-клетките, които се борят с чуждите “агенти” в организма. Тя “учи” тези имунни клетки кои са нейни и кои – чужди и могат да бъдат атакувани.

Историята на малкия Ийстън

Момченцето е родено с увредено сърце и нарушена имунна система. Той прекарва първите си седем месеца в болница – част от тях на животоподдържащи системи. Претърпява множество сърдечни операции и лечение на повтарящи се инфекции, с които тялото му не е в състояние да се пребори само.

За първи път в света: трансплантираха успешно сърце и тимус на бебе

“Някои от интервенциите помогнаха, но знаехме, че са само подготовка за трансплантацията”, споделя майка му.

Лекуващите лекари търсили разрешение от медицинския регулаторен орган – FDA за извършването на експериментален тип трансплантация.

Тъй като Ийстън се нуждаел от ново сърце и нова тимусна жлеза, FDA дала одобрение за процедурите, които започнали през август 2021 г., когато момченцето е на шест месеца.

За първи път в света: трансплантираха успешно сърце и тимус на бебе

Източник и снимки: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции