<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114678" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кучетата мог...

За първи път учени откриха планета, която не е сферична

12 Януари 2022
0 452

За първи път учени откриха планета, която не е сферична.

Европейската космическа агенция (ЕКА) твърди, че е открила планета с формата на ръгби топка в съзвездието Херкулес. Откритието е благодарение на екзопланетната мисия със сателита “Хеопс“.

Той е открил екзопланета (планета извън Слънчевата система), обикаляща своята звезда за ден, която има деформирана форма – повече като ръгби топка, отколкото като сфера.

За първи път учени откриха планета, която не е сферична
The European Space Agency

Екзопланетата носи името WASP-103b и се намира в съзвездието Херкулес. Деформацията ѝ се дължи на мощни приливни сили между самата плането и звездата, която обикаля WASP-103. Звездата е с около 93,3 ℃ по-топла от Слънцето, както и 1.7 пъти по-голяма.

Революционният телескоп на НАСА “Джеймс Уеб” беше изстрелян в Космоса (видео)

Откритието на първата деформираната екзопланета WASP-103b ни позволява да разберем още за необятния космос. Освен необичайната ѝ форма, друго странно е движението на планетата. Тя се намира близо до звездата WASP-103 и друга планета с размерите на Юпитер. С това местоположение се очаква WASP-103b да се приближава към звездата, но виждаме точно обратното. С времето езкзопланетата се отдалечава и орбита ѝ става по-голяма.

Планетата ще продължава да бъде изследвана от ЕКА и нейния сателит “Хеопс”.

Източник: The European Space Agency

Снимкu: The European Space Agency

Учени откриха планета, която не е сфераЗа първи път учени откриха планета, която не е сферична

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции