<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108377" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Неваксиниран...

За “скрита пандемия” от устойчиви на антибиотици болести предупредиха здравните власти в Англия

17 Ноември 2021
0 169

Здравните власти във Великобритания предупреждават за „скрита пандемия“ от устойчиви на антибиотици заболявания, ако хората не реагират отговорно след Covid-19, предава БНР.

Педиатър: Антибиотиците не лекуват вирусните инфекции (видео)

Симптомите на грип се очаква да бъдат много по-чести тази зима на фона на позволеното социално общуване, но вземането на антибиотици не е отговор на проблема, предупреждават медиците. Това може да насърчи вредните бактерии да избегнат лечението и да изложат на риск здравето на всички, отбелязаха от Агенцията за здравна сигурност.

За "скрита пандемия" от устойчиви на антибиотици болести предупредиха здравните власти в Англия
Снимка: Pixabay

При един на всеки пет души с инфекция през 2020 година заболяването е било устойчиво на антибиотици. И ако бактериите, причиняващи заразяването, вече не се влияят от лечението с тези лекарства, това може да причини сериозни усложнения и да доведе до прием в болница.

Ето защо здравните власти препоръчват антибиотици да се вземат само по предписание и само, когато наистина това е нужно, като например при лечение на сепсис, менингит или пневмония, както и за предпазване от инфекции по време на химиотерапия, цезарови сечения или някои други операции.

Коронавирус: защо антибиотиците не са препоръчителни

Антибиотици обаче се предписват и за лечение на кашлица, болки в ушите или възпалено гърло, върху които имат много малък или никакъв ефект, казват медиците.

За &#8220;скрита пандемия&#8221; от устойчиви на антибиотици болести предупредиха здравните власти в Англия
Снимка: Pixabay

Междувременно от Националния център за киберсигурност бе съобщено, че е трябвало да се справят с рекордните 777 кибератаки през миналата година, чиято основна цел са били изследователски центрове за коронавирус.

За “скрита пандемия” от устойчиви на антибиотици болести предупредиха здравните власти в Англия

Източник: БНР

Заглавна снимка: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции