<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160497" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Топ финансов ...

Забравихме ли за криптокралицата Ружа Игнатова? ФБР не е!

23 Януари 2023
0 373

Забравихме ли за криптокралицата Ружа Игнатова? ФБР не е!

Анализ на CNN разкрива всичко, което знаем дотук за “изчезналата криптокралица”.

Ружа Игнатова излезе на сцената с развяваща се бална рокля в бордо, украсена с черни искри. Светлинни лъчи проблясваха, огнени топки изригваха и „Girl on Fire“ на Алиша Кийс звучеше през високоговорителите.

Забравихме ли за криптокралицата Ружа Игнатова? ФБР не е!

„Прилича на момиче, но е пламък. Толкова ярка, че може да изгори очите ви“, се пееше в песента , докато Игнатова благодари на ликуващата публика в лондонската зала „Уембли“.

Това беше през юни 2016 г., когато криптовалутата беше нововъзникваща модерна дума, а инвеститорите се бореха да спечелят пари. Игнатова наричаше себе си „криптокралица“ и рекламираше своята компания OneCoin като доходоносен съперник на биткойна на разрастващия се пазар.

„След две години никой вече няма да говори за биткойн“, каза тя, докато инвеститорите ръкопляскаха и подсвиркаха.

Година и половина по-късно Игнатова се качва на самолет в София и изчезва. Оттогава тя не е била виждана.

Властите казват, че OneCoin е финансова пирамида, която е измамила хората с повече от 4 милиарда долара. В същото време Игнатова е убеждавала инвеститори в САЩ и по света да хвърлят купища пари в нейната компания. Федералните прокурори описват OneCoin като една от най-големите международни схеми за измами, извършвани някога.

Сега “криптокралицата” е един от 10-те най-издирвани бегълци от ФБР, наред с лидери на банди и убийци. Тя е и единствената жена в този списък в момента. От 529-те бегълци в списъка на ФБР от лансирането му през 1950 г., тя е една от едва 11 жени.

Забравихме ли за криптокралицата Ружа Игнатова? ФБР не е!

Ружа Игнатова вече е в топ 10 на най-издирваните от ФБР лица

Игнатова и нейните партньори „измамиха нищо неподозиращите жертви за милиарди долари, твърдейки, че OneCoin ще бъде „ убиецът на биткойна“, каза американският прокурор Дамян Уилямс в изявление миналия месец.

Тя знаеше, че това е измама от самото начало

Откакто Игнатова изчезна през октомври 2017 г., лицето й беше залепено на уебсайта на ФБР и в големите новинарски издания по света. Тя е и една от най-търсените бегълки в Европа.

В долната част на нейния плакат за издирване от ФБР има бележка: „Смята се, че Игнатова пътува с въоръжена охрана и/или сътрудници. Игнатова може да си е направила пластична операция или по друг начин да е променила външния си вид.” ФБР казва, че избира бегълци за списъка въз основа на дължината на техните криминални досиета и колко опасни могат да бъдат. 

Бюрото отказа да предостави допълнителни подробности на CNN освен съдебните документи от Министерството на правосъдието на САЩ, които не посочват адвокат на Игнатова. „Този ​​случай е текущо разследване. В състояние сме да коментираме само това, което вече е публикувано публично“, каза Даниел Крифо, говорител на офиса на ФБР в Ню Йорк.

Но съдебните документи описват умопомрачителен разказ за това как Игнатова и нейният съосновател на OneCoin, Карл Себастиан Грийнууд, са били наясно от самото начало, че тяхното амбициозно начинание е незаконна схема.

OneCoin е замислено като измама от самото начало, признава съратник на Ружа Игнатова

„Криптовалутата OneCoin е създадена с единствената цел да измами инвеститорите“, каза специалният агент на IRS (Службата на събиране на данъци) Джон Р. Тафур в изявление.

Докато Гринууд и Игнатова работели върху концепцията за OneCoin, те я наричали в имейлите си „боклучива монета“, разкриха федерални. Съдебните документи показват, че Гринууд описва своите инвеститори като „идиоти“ и „луди“ в имейл до брата на Игнатова, Константин Игнатов. Той също е участвал в измамата и според прокурорите е поел ръководството на OneCoin след изчезването на сестра му.

Игнагова е писала в имейл до Гринууд през 2014 г., че ако компанията се провали, те трябва да „вземат парите и да избягат, и да обвинят някой друг за това“.

От малка Игнатова искала да стане богата

42-годишната Ружа Игнатова е германска гражданка, но е родена в България.

В книгата си „Изчезналата криптокралица“ авторът Джейми Бартлет описва подробно нейния възход от скромно минало до звезден “предприемач”.

Семейството й се мести в Германия, когато тя е още ученичка. Там Игнатова е отличничка и прекарва свободното си време в учене и игра на шах, пише Бартлет. Съучениците я описват като умна, устремена и сдържана.

Игнатова печели стипендия за университет в Констанц, Германия, където се запознава и се жени за свой състудент по право. Тя твърди, че не иска деца, защото те биха й попречили да забогатее.

Тя също така казвала на хората, че иска да стане милионер до 30-годишна възраст.

След като учи европейско право в Оксфордския университет, Игнатова намира работа в София като консултант в McKinsey & Company, международната консултантска фирма за управление.

Клиентите й се доверявали, тъй като се свързвали с нейната лична история. Помогнало й владеенето на чужди езици – руски, немски, английски, в това число и български.

Външният вид имал значение за Игнатова, която често посещавала събития с вечерни рокли и ярко червено червило, с висящи от ушите й диаманти.

Забравихме ли за криптокралицата Ружа Игнатова? ФБР не е!

„Всичко крещеше успех и блясък“, пише Бартлет. „Тя беше обсебена от стила и имиджа си.“

Криптокралицата Ружа Игнатова претендира за апартамент в Лондон

OneCoin е обещал на инвеститорите петкратна до десетократна възвръщаемост

Криптовалутите като биткойн са цифрови активи, създадени и управлявани от глобална, децентрализирана мрежа от компютри, вместо от банка или правителство. Биткойн, например, се „добива“ или създава от професионални криптокопачи, използващи армии от сървъри в центрове за данни.

Това е нерегулирана и силно нестабилна индустрия, а експертните мнения относно жизнеспособността на криптовалутата са разнопосочни. Защитниците предвиждат бъдеще, в което икономиките работят върху цифрови валути, валидирани от общността на потребителите, а не от централна банка. Критиците го заклеймяват като финансова пирамида или най-малкото като високорискова инвестиция.

През 2014 г. Игнатова и Грийнууд започват да представят OneCoin на инвеститори в Европа, Ню Йорк и по света. Те организират онлайн семинари и конференции, където призовават потенциалните инвеститори да депозират средства в сметка, която би позволила закупуването на пакети OneCoin.

OneCoin работеше като многостепенна маркетингова мрежа. Инвеститорите получаваха комисионни за набиране на хора, които да купуват пакети с криптовалута, споделят федералните прокурори. Пакетите обслужваха различни нива на доходи, от „стартиращ“ до „магнат търговец“.

Игнатова и партньорите й обещавали на купувачите петкратна или дори десетократна възвръщаемост на инвестицията им.

Забравихме ли за криптокралицата Ружа Игнатова? ФБР не е!

Само между четвъртото тримесечие на 2014 г. и четвъртото тримесечие на 2016 г. инвеститорите са дали на OneCoin повече от 4 милиарда долара. Това разкриват федералните прокурори, позовавайки се на записи, получени в хода на тяхното разследване. Около 50 милиона долара са дошли от американски инвеститори.

„Тя планира идеално схемата си, като се възползва от спекулациите от ранните дни на криптовалутата“, казва висшият федерален прокурор в Манхатън.

OneCoin не се добива като другите криптовалути. Вместо армии от мощни сървъри, OneCoin е генериран от част от софтуера.

В имейл до Грийнууд през август 2014 г. Игнатова пише: „Ние всъщност не копаем, а казваме на хората глупости“.

Стойността на OneCoin не се основава на търсенето и предлагането на пазара като друга криптовалута, а се манипулира частно от самата компания.

Тогава нещата се сриват

Фасадата започва да се пропуква през 2016 г., когато инвеститорите имаха трудности да продадат своите OneCoins, за да възстановят първоначалните си инвестиции, се съобщава в съдебните документи.

Забравихме ли за криптокралицата Ружа Игнатова? ФБР не е!

Мълвата, че бизнесът е измама се разпространява онлайн. Медиите започват да задават въпроси. Включват се международни и американски федерални следователи.

Не е ясно какво се е случило с брака на Игнатова. Но ФБР твърди, че тя е научила, че OneCoin е разследван, като е подслушвала апартамента на своя американски приятел. Така разбрала, че той си сътрудничи с федерално разследване на практиките на нейната компания.

През октомври 2017 г. Министерството на правосъдието на САЩ обвини Игнатова за трансферна измама, заговор за извършване на трансферна измама, измама с ценни книжа и заговор за извършване на пране на пари. Всяко обвинение носи максимална присъда от 20 години затвор. Тя също е обвинена в заговор за извършване на измама с ценни книжа, което носи максимална присъда от пет години. Федерален съдия в Ню Йорк издаде заповед за нейния арест.

По-малко от две седмици по-късно, на 25 октомври 2017 г., тя се качва на самолет от София до Атина, се казва в съдебните документи. След това “криптокралицата” изчезва, оставяйки бизнес партньорите си да поемат отговорността за фалиралата компания.

ФБР смята, че вероятно е пътувала с германски паспорт от Атина до Обединените арабски емирства, Германия, Русия, Източна Европа или дори обратно в България. Бюрото предлага награда от 100 000 долара за информация, която да доведе до нейното арестуване.

„Тя си тръгна с огромна сума пари“ , каза пред репортери Майкъл Дрискол, помощник-директор на ФБР в Ню Йорк. „Парите могат да купят много приятели и съм сигурен, че тя се възползва от това.”

Съучастници на криптокралицата Ружа Игнатова отиват на съд

Нейните партньори нямаха този късмет. Грийнууд беше арестуван през юли 2018 г. в дома си в Ко Самуи, Тайланд, и екстрадиран в САЩ. Той се призна за виновен през декември в измама, заговор за извършване на измама и заговор за пране на пари. Той е в затвора и е изправен пред 20 години затвор по всяко от трите обвинения.

Братът на Игнатова – Константин Игнатов, беше арестуван през март 2019 г. на международното летище в Лос Анджелис. Той е пътувал до САЩ по работа и се готвил да се качи на самолета си до България. Тогава петима едри мъже в костюми го закопчават с белезници и го отвеждат в стая за разпит. Там го засипват с въпроси за изчезналата му сестра.

Игнатов се признава за виновен по обвинения в заговор за измама, пране на пари и измама, и се очаква да бъде осъден през февруари.

OneCoin бива затворена, а уебсайтът й – свален.

Но нейната основателка, жената с дълги рокли и крещящи бижута, се изплъзва на властите. Повече от пет години, след като “криптокралицата” слезе от самолета в Гърция, нейното местонахождение остава загадка.

Забравихме ли за криптокралицата Ружа Игнатова? ФБР не е!

Забравихме ли за криптокралицата Ружа Игнатова?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции