<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160618" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Американски ...

Задържаха бивш служител на ФБР, помагал на руски олигарх

23 Януари 2023
0 56

Задържаха бивш служител на ФБР, помагал на руски олигарх, предава NOVA.

Агентът, отговарял за контраразузнавателния отдел на ФБР в Ню Йорк, е обвинен, че е работил с бивш съветски дипломат в защита интересите на руския енергиен магнат Олег Дерипаска. Твърди се, че Чарлз Макгонигъл, ръководил разследвания на руски олигарси, включително срещу Дерипаска, преди да се пенсионира през 2018 г., е работил за отмяна на санкциите, наложени му през 2019 г. и е взел от него пари през 2021 г., за да разследва конкурентен олигарх.

Министерството на финансите на САЩ добави Дерипаска в списъка си със санкции през 2018 г. заради предполагаеми връзки с руското правителство и руския енергиен сектор на фона на продължаващите заплахи от страна на Русия към Украйна. През март 2019 г.  Дерипаска заведе дело срещу министерство на финансите на САЩ в американски съд, чиято цел беше отмяна на санкциите срещу него.

Задържаха бивш служител на ФБР, помагал на руски олигарх
Снимка: iStock

Германия арестува служител на разузнаването за шпионаж в полза на Русия

Федералният съд във Вашингтон обвинява агента и в укриване на плащания в размер на 225 000 долара от външен източник. С него Чарлз Макгонигъл е пътувал до Европа.

54-годишният Чарлз Макгонигъл е бил длъжен да докладва на ФБР за контакти с чуждестранни официални лица. Прокурорите обаче твърдят, че той е скрил това от работодателя си. Причината – занимавал се с бизнес и пътувания в чужбина, които са създавали конфликт на интереси със задълженията му по правоприлагане.

Задържаха бивш служител на ФБР, помагал на руски олигарх

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции