<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98445" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ива Митева ко...

Задържаха мъжа, заплашил с убийство Ива Митева, прокуратурата иска постоянен арест

04 Септември 2021
0 1618

Задържаха мъжа, заплашил с убийство председателя на Парламента Ива Митева, прокуратурата иска постоянен арест за него съобщава bTV.

Акцията на ГДБОП

Вчера вечерта Дневник съобщи, че има задържан за заканите за убийство срещу Ива Митева.

По първоначална информация мъжът е арестуван само след няколко часа работа на ГДБОП. След отвеждането си в ареста той е направил и самопризнания. Мъжът е задържан в Старозагорско. Той е криминално проявен за кражби и заплахи.

За заплахите

Днес председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов съобщи, че в Министерството на правосъдието е постъпил сигнал за заплаха за убийството на Митева. Той и депутатът от “Изправи се.БГ! Ние идваме!” Николай Хаджигенов изразиха хипотеза, че заплахата е подадена от човек от ГЕРБ заради разразилия се по-рано скандал в пленарна зала около законопроекта за Националната служба за охрана, като адвокатът посочи, че ГДБОП вече разследва случая. Заплахата предизвика смях и иронични коментари в най-малката парламентарна група и въпроси от прокуратурата към МВР.

От Министерството на правосъдието официално съобщиха, че на 02.09.2021 г. в 21.04 часа във ведомството е получен имейл, съдържащ заплаха за живота на г-жа Ива Митева. Министерството е сигнализирало компетентните органи за случая.

Сигналът в НСО

Националната служба за охрана (НСО) информира, че днес, 3 септември, в 11.40 часа НСО е сигнализирана от компетентен орган за отправена заплаха към охранявано от службата лице, като му е предоставена информация относно заплахата за неговата безопасност.

Първоначално главният прокурор Иван Гешев съобщи, че в прокуратурата все още не е постъпил сигнал, отнасящ се до заплаха за живота на Митева. Той обяви, че е сигурен, че МВР ще си свърши работата. По-късно Софийска районна прокуратура официално съобщи, че се самосезира във връзка с медийни публикации за отправена
спрямо председателя на 46-ото Народното събрание закана за убийство.

Ива Митева коментира заплахата с убийство: “Страхувам се за детето си, не за себе си!” (видео)

“След запознаване с разпространените медийни публикации Софийска районна прокуратура образува прокурорска преписка за извършено престъпление – отправена закана за убийство. Прокурор от Софийска районна прокуратура е изискал от главния секретар на МВР незабавно да бъде предоставена информация за предприетите действия във връзка с публикации в медиите, че на 02.09.2021 г. в 21:04 часа в Министерство на правосъдието е получен имейл, съдържащ заплаха за живота на председателя на 46 -ото Народно събрание Ива Митева. В писмото, изпратено до Главния секретар на МВР, е изискана и информация, поради какви причини преписката не е докладвана в прокуратурата до 17.00 часа на 03.09.2021 г”, пишат от прокуратурата.

Задържаха мъжа, заплашил с убийство Ива Митева, прокуратурата иска постоянен арест
Митева отчита съвпадението с гледането на Закона за НСО

Ива Митева от своя страна заяви: “Ако кажа, че не се притесних в първия момент, ще излъжа. Но странното беше, че се случило точно днес, точно когато имаше силни спорове за закона за НСО”. В началото на пленарния ден депутатите проведоха почти двучасов спор дали промените в законопроекта за Националната служба за охрана са били приети или не заради липсата на кворум по време на гласуването.

“Аз смятам, че е много тъжно. Представете си аз да съм най-заплашеният човек в страната дори преди премиера и преди президента, и то точно в днешния ден, когато разглеждахме закон, който касае висши публични длъжности. Какво ще стане ако разглеждаме закон, който касае целия български народ. Как ще правим промяна, като ние не може да започнем от висшите публични длъжности”, коментира още тя. Митева поясни, че все още не знае дали охраната й ще бъде увеличена. Тя подчерта, че не се притеснява за себе си.

“Страх ме е за детето ми. Ние може да казваме, че сигналът е несериозен, но не се знае какво стои зад него и утре може да стане сериозен. Това значи, че ние, депутатите, не може да работим от тук нататък, защото всеки един такъв сигнал ще спъва процеса за промяна”, заяви Митева.

Реакция от Слави Трифонов

“Това е опит за натиск. Сигналът е жалък, но за разлика от г-н Бойко Борисов Ива Митева не е страхлива”, каза в парламента председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов. Последва включване на лидера на партията Слави Трифонов. В нов пост във фейсбук профила си, два дни след като написа, че ще се погрижи за предложения от него първо за правосъден, след това за вътрешен министър Петър Илиев, лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов коментира новината.

Трифонов твърди, че заплахите за убийство са нещо нормално в България, а самият той е получавал десетки. Според него обаче случаят с Ива Митева е различен. Той издава слабост и безсилие на една система, която трябва да си отиде. Трифонов изразява същото предположение, че заплахата е свързана с гласуването на промените в законопроекта за Национална служба “Охрана”, около което имаше скандали в пленарната зала вчера и днес сутринта.

“Дали заплахата случайно беше получена, след като Ива Митева обяви, че Законът за НСО е приет? Закон, който отнема колите, охраната и привилегиите на министри, депутати, прокурори, бивши премиери, както и на техните семейства? Не мисля, че е случайно.

Двете неща са безусловно свързани. Някои хора искат да си ползват услугите на НСО и НСО да продължат да бъдат преторианци на всяка цена. Но това нещо ще свърши. Няма как. Просто хората не го искат, а властта произтича от хората”, посочва Трифонов.

Смях в “Изправи се.БГ! Ние идваме!”

Заплахата е предизвикала смях в “Изправи се.БГ! Ние идваме” каза в предаването “ЕвроДикоф” депутатът от формацията Николай Хаджигенов. По-рано той заяви, че сигналът не е сериозен, и е сравним “със заплахите, които получава Бойко Борисов”.

“Хората се делят на високи дървета, брулени от вятъра и ниски храсти, препикавани от зайците”. Така Татяна Дончева, заместник на Митева, коментира пред Би Ти Ви заплахите за живота на председателя на парламента. Тя добави, че подобно място в обществото изисква хладнокръвие. Дончева критикува Митева за това, че промени позицията си по казуса със закона за НСО.

Първоначално Митева обяви гласуването за невалидно, след това заяви, че законопроектът е приет на първо четене, въпреки спазвания до момента принцип да не се допуска приемане на текстове с по-малко от 121 гласа. Дончева подчерта, че проблем е бил и първоначалният призив на Митева за прегласуване днес. По думите ѝ или се прави контестация в момента, в който има условия за такава, или се появява риск от “преиграване” на всяко спорно гласуване.

Според Дончева ситуацията е сходна с тази след отказа на “Има такъв народ” да вкарат правителство за гласуване в парламента. Тогава тя нарече Ива Митева “болонка” заради поведението ѝ като ръководител на Народното събрание. “Това не е никаква обида, щом вчера Тошко Йорданов я свали от председателската банка и я накара да обърне становището си когато едно решение е прието. Такова унижение на ръководството на НС не съм виждала”, каза Дончева.

Задържаха мъжа, заплашил с убийство Ива Митева, прокуратурата иска постоянен арест

Източници: bTV, Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции