<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141431" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво показв...

Започна работата по завода за електромобили в Ловеч

17 Август 2022
0 441

Започна работата по завода за електромобили в Ловеч Next.e.Go България. Това съобщи арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор.

Заводът ще е разположен на терен до бившия завод “Балкан”, където са се произвеждали едни от първите автомобили, велосипеди, мотоциклети и самолети в страната.

“Порше” пусна първата си електрическа кола (снимки)

Очаква се първата серия от електрически коли да бъде произведена до края на 2023 г. Докато мащабното производство се планува за 2024 г.

Започна работата по завода за електромобили в Ловеч
iStock

Инвестицията бе договорена преди година от тогавашния служебен министър на икономиката Кирил Петков. Преди няколко дни германската компания обяви, че ще строи много по-голям завод от българския в Тетово, Северна Македония.

“Това е модерен завод, нов начин за производството на електрически автомобили и по подобие на компания като “Тесла”. Повечето различни части на този завод са направени в едно общо тяло, обща сграда. Тя е с доста внушителни за България размери – над 320 метра дълга в едната посока, а в другата около 240 метра. Това е основната сграда, където ще се случва производството. В нея има доста сложна организация с различни складови зони, зона за производство на т. нар. алуминиеви пространствени рами и др.”, обясни Станиславов.

ЕС помага с по 6200 евро да сменим старата кола с електрическа

Основните компоненти на колите ще се произвеждат в Ловеч. Това са носещата структура и външната обвивка. Батериите и седалките ще идват от външни доставчици.

Започна работата по завода за електромобили в Ловеч
iStock

Арх. Станиславов обясни, че в рамките на общия световен и европейски пазар това ще бъдат едни от най-достъпните ел. автомобили.

“Надявам се в съотношението цена-качество на автомобил, това да бъде най-доброто предложение на пазара“, добави той.

Те ще се продават не само в Европа, но и в целия свят. Но Станиславов спекулира, че през следващите 3, 4 години тестването на този тип коли ще е толкова голямо, че едва ли ще е нужно да се търсят пазари извън континента. По негови думи е по-добре да се продават в близост до мястото им на прозводство.

Архитектът смята, че електрическите автомобили са бъдещето, не само заради цените на горивата, но и заради посоката, в която цялата индустрия се е насочила. Те ще бъдат по-практични и ориентирани в един по-екологичен свят.

Започна работата по завода за електромобили в Ловеч
iStock

“Те са по-лесни за експлоатация и имат редица други предимства. Ситуацията в момента около световната криза с енергията, с горивата, с войната в Украйна са само катализатори, които открояват всички тези процеси. Електрическите автомобили са бъдещето на масовите автомобили и те ще предоставят възможност хората да могат да се придвижват от една до друга точка на много ниска цена. В обозримо бъдеще транспортирането ще бъде абсолютно безплатно”, каза още изпълнителният директор на завода.

“Няма да разчитаме да намираме обучени хора, ние ще ги обучаваме сами. Има такава програма и на практика първите хора вече са назначени. Има много голям интерес”.

Започна работата по завода за електромобили в Ловеч

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции