<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101714" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Колко струва ...

Защо България не иска швейцарските милиони?

01 Октомври 2021
0 376

Защо България не иска швейцарските милиони? По темата пише швейцарската медия SRF.

“Много пари, а време няма. България още не иска швейцарските пари”. Това пише Сара Новотни в началото на статия, публикувана на сайта на швейцарската обществено-правна медия SRF. “България има странен проблем: прекалено много пари. Скоро ще потекат милиардите от ЕС, които трябва да компенсират пандемичното злощастие. А към тях се добавят и още почти 100 милиона швейцарски франка (около 90 милиона евро – бел. ред.) от така наречения Швейцарски кохезионен фонд. За България това е голям шанс, но и голямо предизвикателство: дали ще усвои парите навреме.”

Най-сигурните страни по време на пандемията: Швейцария е първа, България е 48-ма

България иска повече време, за да усвои парите от Швейцария

SRF дава по този въпрос думата на Иван Иванов, представен като “отговарящ за швейцарските пари за България”. Той казва, че е много важно тези милиони да се инвестират стратегически по умен начин. Авторката на статията обяснява, че с парите от Швейцария българите възнамеряват да подобрят например професионалното обучение и да облекчат съдбата на бежанците, пристигащи в страната.

Авторката на статията посочва, че парите са били блокирани в продължение на години заради спорове между Берн и Брюксел. Според сегашните планове България трябва да усвои швейцарските пари до 2024 година. Българският отговорник Иван Иванов обаче смята, че това не е добра идея: “По-добре би било да получим две години повече време, за да се подготвим. Колкото повече време имаме, толкова по-високо ще е качеството на проектите”, обяснява той. SRF съобщава, че миналата седмица България вече официално е помолила за удължаване на срока.

Аргументи

“За това наистина има аргументи. Швейцария вече изплати един милиард на Източна Европа – така наречения първи кохезионен милиард. Тогава някои от проектите в България не можаха да се осъществят. Например защото в по-малките български градове не се намират хора, които могат да оформят документите за участие в конкурс и да съставят бюджет за конкретен проект. В България всичко беше много по-мъчително и продължи много по-дълго, отколкото се очакваше. В момента пък там ще бъде още по-трудно да се изхарчат швейцарските пари. Защото България има да усвоява още много пари от ЕС, а в момента няма дори редовно избрано правителство”, пише Сара Новотни.

Защо България не иска швейцарските милиони?

България и корупцията

Служебният министър-председател на България Стефан Янев преди няколко седмици даде интервю на друга швейцарска медия, “Blick”, в което също става дума за швейцарските кохезионни милиони. Като въведение в интервюто четем: “България е най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС, населението ѝ се топи, защото мнозина търсят късмета си в чужбина. България черпи изгоди от швейцарския кохезионен милиард.”. Изданието изтъква, че българският премиер посрещнал швейцарските журналисти в своето помпозно бюро насред София – “сградата, която прилича на дворец, е реликва от съветските времена”.

“Янев е бил бригаден генерал и ръководи страната си като преходен премиер до следващите избори. Той е неутрален, директен и прецизен – същински генерал”, подчертава “Blick”. На въпроса защо България е най-корумпираната страна в ЕС Янев отговаря пред изданието така: “За жалост имате право. (…) хората осъзнават, че корупцията вече от години е голям проблем. Каква е причината? Много политици не предприемат нищо срещу нея, а дори когато медиите разкрият нарушения, прокуратурата често пъти остава бездейна. В България в затвора за корупция не лежат нито политици, нито бизнесмени, макар че някои си го заслужават.”.

И още от служебния премиер

Стефан Янев добавя пред швейцарската медия, че проблемът с корупцията в България не може да бъде решен от ЕС. Трябва да го решат самите българи. За същото става дума и в друга публикация на SRF: “Ако попитате ЕС защо плаща за безсмислени стадиони в България, които на всичкото отгоре пораждат и съмнения за корупция, ще получите стандартния отговор: Брюксел винаги внимава да изразходва смислено всяко евро на данъкоплатците”.

Защо България не иска швейцарските милиони?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции