<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103699" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Ангел Ку...

Защо хора умират от Covid-19, макар че са ваксинирани?

15 Октомври 2021
0 9294

Защо хора умират от Covid-19, макар че са ваксинирани, Дойче веле дава отговор на този и още много други важни въпроси.

Хора умират от Covid-19, макар че са ваксинирани? Такива новини редовно се появяват из медиите, включително в Германия. Става дума отново за феномена, известен като “пробив в имунната защита след ваксинация”. Нека проверим фактите.

Дали пробивите показват, че ваксините не работят?

Не. Те доказват нещо друго, което беше известно и досега: нито една от ваксините няма 100-процентова предпазна сила. Според Института “Роберт Кох”, ефикасността на ваксините се движи в диапазона 82-83 на сто.

Защо хора умират от Covid-19, макар че са ваксинирани?

Защитата чрез ваксините обаче спада с течение на времето. Шест до девет месеца след ваксинацията антителата в организма отслабват.

Едно е сигурно обаче: ваксинациите определено предпазват от тежко развитие на болестта. Според статистиката на “Роберт Кох”, през тази година в Германия са регистрирани общо 67 661 случаи на пробиви в имунизационната защита на ваксинирани хора, но само 0,52 процента от тези хора са били принудени да постъпят в интензивно отделение.

Чуждeстранни медии: Смъртните случаи са много, а българите не се ваксинират

Смъртните случаи в тази група са около 1 на сто, като най-често става дума за възрастни хора, при които смъртният риск статистически е доста по-висок.

В каква степен отслабва имунната защита поради фактора “време”?

Това зависи много от конкретния индивид, от неговата възраст, от наличието на хронични заболявания, от интервалите между двете дози на ваксината. И, разбира се, от вида на самата ваксина. Особено при възрастните, при престарелите и при хората с ракови заболявания или с трансплантации имунната защита спада по-бързо в сравнение с другите.

Защо хора умират от Covid-19, макар че са ваксинирани?

Ето защо Постоянната комисия по имунизациите в Германия миналата седмица вече препоръча хората над 70-годишна възраст да се ваксинират и с трета доза.

Трета доза ще бъде предложена и на всички, които работят в медицински заведения и в домове за възрастни безпомощни хора.

Нараства ли броят на пробивите?

Да. Специалистите от Института “Роберт Кох” съобщават обаче, че тази тенденция е логична и лесно обяснима. 

Първо – броят на ваксинираните в Германия вече е много висок, а това закономерно повишава и броя на пробивите. И второ: в момента коронавирусът отново се разпространява доста агресивно, което също увеличава опасността от зараза и на изцяло ваксинирани хора.

Виновни ли са неваксинираните хора за пробивите в имунната защита?

Не. Но тяхното поведение играе ключова роля за хода на пандемията и за натовареността на медицинските заведения. По данни на Института “Роберт Кох”, ръстът на хоспитализациите в последно време се дължи най-вече на неимунизирани хора над 60-годишна възраст.

Защо хора умират от Covid-19, макар че са ваксинирани?

Ако през сегашните есенни месеци броят на заразите нарасне според очакванията, инфекцията ще засегне главно неимунизирани хора.

Защо хора умират от Covid-19, макар че са ваксинирани?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции