<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117172" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 70% от живеещи...

Защо милиони американци напускат работа?

01 Февруари 2022
0 770

Защо милиони американци напускат работа? Отговор търси Deutsche Welle.

Теса Рейдън имала работа-мечта: била мениджърка в една културна фондация в Ню Йорк – с добра заплата, с жилище в Манхатън, с множество скъпи тоалети в гардероба. Но вече няма къде да носи елегантните си рокли – фондацията е преминала изцяло на виртуален режим. Теса вече не пътува из страната, за да посредничи на актьори да си намерят работа – седи си вкъщи плътно пред монитора, откъдето се опитва да организира финансови помощи за клиентите си, останали изведнъж без работа. А покрай това неизменно ѝ се налага да ги успокоява, да изслушва проблемите им, да им вдъхва кураж.

“Само че аз не съм социална работничка”, казва Теса. “Преди удоволствие ми доставяше най-вече директният контакт с хората, а това вече изобщо го няма. Вместо това трябва да се занимавам с неща, които са ми много трудни в емоционален план.”

Защо милиони американци напускат работа?

Компаниите търсят нови мениджъри

Годината на оставките

През лятото 33-годишната жена просто дърпа спирачката – и за първи път в живота си дълго време не прави нищо. Не е само тя: през 2021 година над 45 милиона американци са напуснали работа – толкова много, колкото никога досега.

Голяма част от напусналите работа са се оттеглили преждевременно в заслужен отдих – през 2021 година са се пенсионирали двойно повече хора, отколкото се е очаквало. Като например Скот и Мери Банкс от Джорджия: тя напуснала работата си като брокер на недвижими имоти, той – неговата като финансист. Заменили къщата си за кемпер и тръгнали на път. “По време на пандемията разбрах колко кратък може да бъде животът”, казва 57-годишният Скот. „Не би ли било трагедия да очакваш пенсията с години, а после да умреш от някоя ужасна болест, преди да я дочакаш?”

Разбира се, съвсем не всички са напуснали доброволно работните си места. Жените с деца например просто нямаха избор, след като училищата и детските градини отведнъж останаха затворени, обяснява експертът по трудовия пазар Дейвид Блъстейн от Бостън.

“Смятам, че жените масово ще се завърнат на работа, след като пандемията отмине. Фактът, че толкова много жени напуснаха работа, е по-скоро временен феномен – в пандемията просто им се налага да се грижат за децата или за роднините си”, казва експертът.

Най-засегнатите браншове

Междувременно свободните работни места са с милиони повече от хората, които търсят нова работа. Особено високи са квотите на напусналите в ресторантьорството, хотелиерството и търговията на дребно – тоест, при не толкова добре платените работни места, които в пандемията се оказаха особено застрашени, обяснява Дейвид Блъстейн. “Хората се отказват от проблемните работни места. А в резултат сега заплатите растат. Така трудещите се на практика ясно заявяват, че неолибералната икономическа политика от последните 40 години им е навредила”, заключава експертът.

Сходно мнение застъпва и Теса Рейдън. Според нея работодателите вече започват да осъзнават, че трябва в по-голяма степен да отчитат потребностите на своите служители. “Смятам, че сега имам доста по-солидна база за преговори, отколкото преди пандемията”, убедена е младата жена.

Защо милиони американци напускат работа?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции