<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115238" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Общопрактику...

Защо повторно заразени с Covid-19 остават нерегистрирани в системата? (видео)

16 Януари 2022
0 1923

Защо повторно заразени с Covid-19 остават нерегистрирани в системата?

Здравни инспектори алармираха за проблем в системата- повторно заболели не излизат в списъците им Здравният министър проф. Асена Сербезова пък успокои във социалните мрежи, че сертификатите за преболедували ще продължават да важат. До объркването се е стигнало след като вчера беше обявено, че ще се обсъжда дали да не отпаднат здравните документи за антитела.

Министър Сербезова коментира отпадането на зеления сертификат за антитела (видео)

Засилени проверки текат на карантинираните и поставените под домашна изолация.

Защо повторно заразени с Covid-19 остават нерегистрирани в системата?

„Първата доза ми е още от май, втората юни, на 3 декември ми е бустера. Добре съм, ям си, пия си, това е най-важното”, разказва 80-годишна жена, карантинирана като контактна на болен от коронавирус.

Екипи на полицията проверяват по списък, подаден от здравната инспекция.

“2519 са карантинираните души за цялата община Сливен. На случаен принцип е, абсолютно невъзможно е да се обиколят наведнъж толкова“, заяви инспектор Николай Колев от ОДМВР – Сливен.

Освен за недостиг на проверяващи, здравни инспектори в Перник сигнализират и за друг проблем, който пречи всички да бъдат регистрирани и открити. Оказва се че повторно заразените не излизат като такива. Затова от РЗИ разчитат на съвестта на заболелите, да се подадат сами.

Защо повторно заразени с Covid-19 остават нерегистрирани в системата?

“Масово на ден по 15-20 лица се подават и ги няма в списъка и ние няма как да ги знаем и как да ги потърсим. Чак когато излязат от карантина и отидат при личния лекар за болничен, се оказва, че ги няма в системата. И се почва едно звънене проучване, изработване на документи“, обясни Даниела Георгиева, гл. инспектор в “Надзор на заразните болести” – Перник.

Общопрактикуващи лекари алармират за опасност от липса на медици заради Омикрон (видео)

Според инспекторите карантинираните нарушители са единици. Повече са противниците на противоепидемичните мерки „Има една част от хората да кажем. между 20-30%, които видимо не желаят да спазват“, смята директорът на РЗИ – Перник д-р Александър Златанов.

Проблем за съставяне на епидемичната картина е и откриването на контактните лица на пациентите в тежко състояние.

Защо повторно заразени с Covid-19 остават нерегистрирани в системата?

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции