<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=140951" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ПП вече e впис...

Защо ПП няма нито един представител в ЦИК

12 Август 2022
0 316

По традиция с началото на формалната процедура за назначаване на членовете в районните избирателни комисии започнаха обичайните неразбирателства между партиите за квотите им в изборната администрация по места. Споровете се случват преди всеки парламентарен вот и бъдещите предсрочни избори на 2 октомври не правят изключение.

Но пък и поставят за пореден път въпроса за необходимостта от професионална изборна администрация, а не мандатна на квотно-партиен принцип, пише Полина Паунова за в. Капитал.

“Продължаваме промяната” ще се регистрира като партия преди изборите

Защо ПП няма нито един представител в ЦИК

Предстоящите избори ще ни струват над 70 милиона лева

В подразделенията по области мнозинство като най-голяма парламентарна група има “Продължаваме промяната”. Иронично, но формацията обаче няма нито един представител в ЦИК. За сметка на това ИТН имат трима, а единият от тях – Камелия Нейкова, дори оглавява ЦИК.

Доколкото Централната избирателна комисия приема ключови за провеждането на изборите решения, а районните и секционните комисии само ги изпълняват, съставът на ЦИК е от съществено значение.

Заради различните политически интереси, които се пренасят и в изборната администрация, невралгични казуси, свързани с вота, остават без решение от комисията, тъй като мнозинство не може да се събере.

В настоящата ЦИК “Има такъв народ” имат трима представители. Те заедно с посочените от ГЕРБ и ДПС имат мнозинство, с което е възможно да прокарват ключови решения.

Още по-любопитно обстоятелство е, че ситуацията ще се запази дори в случай че ИТН не влязат в следващото Народно събрание. Тъй като Изборният кодекс е категоричен – комисията е съставена от 15 души, предложени от парламентарните партии и заемащи позициите си след указ на президента.

Така всъщност представителството в ЦИК представлява моментна снимка на партиите преди два парламента.

Проблеми по места

Като най-голяма парламентарна група в последното, 47-о Народно събрание, все пак ПП има мнозинство в районните избирателни комисии, защото те се назначават за всеки избор.

За разпределяне на позициите в местната изборна администрация отговарят областните управители, при които се провеждат преговори. Местата са разпределени предварително на квотен принцип от ЦИК.

През уикенда в Ловеч след консултации при областния управител Светослав Славчев партиите и коалициите не постигнаха съгласие. Така окончателното решение ще е в ръцете на ЦИК.

Решението за разпределението на позициите в Сливен също ще бъде взето на централно ниво.

Сходна е ситуацията в Монтана. Там претенции за председател на местната комисия имат “Продължаваме промяната” и ГЕРБ-СДС.

Решението

При новата политическа реалност, в която парламентите са с кратък живот, част от партиите са почти еднодневки, а конфликтите между тях раждат всевъзможни конфигурации, въпросът за професионализацията на изборната администрация става все по-наложителен.

Повече четете на capital.bg

Защо ПП няма нито един представител в ЦИК

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции