<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160268" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Паравоенната...

Защо руските власти не искат местни елити да пътуват в чужбина

20 Януари 2023
0 97

Защо руските власти не искат местни елити да пътуват в чужбина? Уж, за да не дразнят обикновените руснаци. Но има и друго. В Кремъл се страхуват да не издадат тайните им навън, пише Иван Преображенски за Deutsche Welle.

В няколко руски региона губернаторите препоръчаха на представителите на местните елити да не пътуват зад граница, особено на почивка. Всъщност всичко започна още преди Нова година, когато властите и фирмите се готвеха за почивните дни. Именно скандалите след новогодишните празници станаха и причина за нови забрани. Властите в Русия, впрочем, отричат да има такива.

Защо руските власти не искат местни елити да пътуват в чужбина
Снимка: iStock

Забрана за показност?

Представителите на властите и публично, и в неформални разговори заявяват, че негласната забрана да се демонстрира реалното благосъстояние на руския управляващ елит е провокирана от скандалите след ваканциите на регионални политици в чужбина. Имаше поне два такива – в Курска и във Вологодска област. При това вологодският депутат реши да демонстрира близостта си с властта в Кремъл и в отговор на критиките пусна снимка с дъщерята на министъра на отбраната Сергей Шойгу уж от родния си регион, но тя беше по-скоро от пътуването в Дубай, което се спомена в рамките на скандала.

В различните руски региони важат различни правила. В Петербург например са против забраната и призовават само за мълчание в социалните мрежи, за да не бъдат дразнени обикновените хора. От Татарстан пък казват, че делегациите от тази богата и икономически развита република продължават спокойно да обикалят по света. В другите области важи макар и негласна, но твърда забрана. Забавлявайте се у дома – по вилите, сауните и хотелите, казал по този повод един губернатор и местните велможи “превзели” всички околности на областния център.

Не е изненадващо, че голяма част от руснаците, чийто стандарт на живот, противно на официалната статистика, е спаднал чувствително през 2022 година, са готови да подкрепят тези мерки. Но всъщност за всички е ясно, че това е измама. Защото тази забрана няма да доближи стандарта на живот на един депутат или чиновник до този на руския пенсионер, който едва си плаща наема. Властите просто се подготвят за нарастване на общественото недоволство и се опитват да скрият от обществеността пропастта, която отдавна разделя обикновените руснаци и управляващата класа.

Искат си богатството обратно: Руски олигарси засипват с жалби Европейския съд

Защо руските власти не искат местни елити да пътуват в чужбина
Снимка: iStock

Чиновниците могат да бъдат екстрадирани

За тези забрани обаче може би има и друга причина. Неотдавнашното триумфално завръщане от САЩ на оръжейния търговец Виктор Бут, появата на вологодския депутат с дъщерята на Шойгу, арестът в Италия на сина на губернатора на Красноярск по обвинения в контрабанда, при това в интерес на руската армия – всичко това напомня, че всеки руски корупционер е част от голямата мафиотска мрежа на властта. И по-точно – на някой от многобройните ѝ кланове.

В условията на международни санкции обаче много незабележими регионални депутати или чиновници, които са довереници на по-влиятелни дейци на Путиновата система, могат да бъдат желани гости в затворите в чужбина. Искането за екстрадиция може да застигне съответния корупционер навсякъде. Не се знае какво би могъл да разкаже той след това на следователите. Дали например няма да издаде новите владения на руската управляваща мафия в офшорните зони?

Т.е. забраната за пътувания може и да помогне срещу изтичането на информация. И не е странно, че руските власти сега отказват да говорят за нея публично.

Русия се затваря от външния свят

Колкото и неформални да са новите ограничения, колкото и да ги отричат властите, дори и само слуховете за това са показателни. Евгений Пригожин плаши руснаците със скорошно изключване на YouTube, губернаторите – със забрана за пътуванията на депутати и чиновници. Военните, полицията, съдиите, прокурорите и сътрудниците на спецслужбите отдавна нямат право да излизат в чужбина.

Русия се затваря все повече от външния свят. И тази “иранизация” при сегашния режим със сигурност ще продължи. И то без значение дали ще бъде въведено военно или извънредно положение.

Защо руските власти не искат местни елити да пътуват в чужбина

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции