<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103545" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин е наред...

Защо учителите от чужбина нямат шанс в Германия?

14 Октомври 2021
0 136

Защо учителите от чужбина нямат шанс в Германия?

Те имат и висока квалификация, и дългогодишен опит. Въпреки това хиляди учители от чужбина така и не получават назначение в Германия. Особено ако не са от ЕС, пише Дойче веле.

Фади Алнаамат-Шеер показва купчина документи. “Бакалавър по английски език и литература, магистър по преподаване на английски, магистър по демография и диплома по педагогика. Всички те са признати от Германската служба за чуждестранно образование”, разказва мъжът. Освен това той има петгодишен опит като учител в своята родина Сирия. 

Но всички тези сертификати и квалификации не са достатъчни, за да преподава английски на децата в германската провинция Саарланд. Германското министерство на образованието е на мнението, че дипломите на Алнаамат-Шеер не могат да бъдат приравнени с германските. “Трябва да следвам отново. Не искам да го правя”, споделя 33-годишният мъж. 

Германия отчаяно търси над 17 000 готвачи. Но какви са заплатите?

Малка част от чуждестранните учители могат да практикуват в Германия

“С отказа за признаване всъщност се дава на учителите да разберат, че образованието в тяхната страна има по-малка стойност”, казва Ариана Ерарио, която отговаря за миграцията и борбата с дискриминацията в Синдиката на служителите в областта на образованието и науката GEW. Последното проучване на GEW сочи, че от около 2500 учители, които са получили образованието си в чужбина и искат то да бъде признато на територията на Федералната република, едва 500 биват одобрени. 

“В никоя друга професия шансът за признаване на образованието не е по-малък”, обяснява Роман Джордж, който е автор на изследването. “При здравните професии над половината се признават веднага. Негативни отговори почти няма.” Това е трудно да се оправдае обективно, свързано е най-вече с образователния федерализъм. Гражданите на ЕС имат законно право на признаване на професионалната им квалификация, придобита в друга държава от Общността, при условие че тя е сравнима с германската. За хората от страни извън ЕС ситуацията е по-трудна.

Според проучването, учителите от чужбина са изправени пред сериозни препятствия в Бавария, Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саарланд. “Докато много от северните провинции са разработили концепции, които да позволят на учителите мигранти да започнат работа”, обяснява авторът на изследването. В някои от тях, като например Шлезвиг-Холщайн и Северен Рейн-Вестфалия, са подготвени и специални квалификационни програми. 

Защо учителите от чужбина нямат шанс в Германия?
“Винаги съм искал да преподавам на деца”

Почти навсякъде учителите се специализират по един предмет, а в Германия един учител преподава два учебни предмета, понякога дори три. Тази разлика е един от най -големите проблеми. Наред с квалификацията му, и способността да преподава немски като чужд език на деца с миграционен произход не помага на Фади Алнаамат-Шеер.

Той работи от 2019-а година като самостоятелен предприемач – преподава немски и английски на мигранти в различни институции, помага и като преводач в полицията. “Доставя ми удоволствие да работя с възрастни. Но винаги съм искал да преподавам на деца – това е част от мен, от моята същност. В момента се чувствам непълноценен”, признава той. Според изследването на GEW, много преподаватели работят под нивото си на квалификация и получават значително по-малко. 

Недостигът на учители в Германия е сериозен

Освен всичко друго, някои федерални провинции изискват сертификат за владеене на езика на ниво C2 още от самото начало – при подаването на молбата за работа, а C2 се равнява почти на майчин език. За мнозина този сертификат е непосилен, а и липсват езикови курсове. От GEW критикуват и факта, че властите щателно проверяват академичните постижения, вместо да обръщат повече внимание на професионалния опит. “Това изглежда донякъде абсурдно”, казва Джордж.

От синдиката настояват за по-качествена проверка и подкрепа на засегнатите. В следващите 10 години се очаква недостигът на преподаватели в Германия да достигне 250 хиляди.Чуждестранните учители не могат напълно да решат този проблем, но могат поне да го забавят. 

Фади Алнаамат-Шеер не иска да се мести от Саарланд. “Тук имам приятели, тук се чувствам добре. Чувствам се като жител на Саарланд, тук е моят дом”, казва той. Затова се надява, че следващото правителство на провинцията ще улесни правилата за хора като него. 

Защо учителите от чужбина нямат шанс в Германия?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции