<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148541" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 2300 наруши...

Защо в Германия вече почти не се крадат коли?

25 Октомври 2022
0 1306

През 1990-те в Германия са били крадени по около 100 000 автомобили на година. Сега броят на кражбите на коли е спаднал драстично – под 10 000 през 2021 година. Дойче веле пита на какво се дължи това.

Никога кражбите на автомобили в Германия не са били толкова малко, колкото през миналата година. За пръв път откакто се води такава статистика броят на откраднатите леки коли е паднал под 10 000 за една година. През 2021 са регистрирани общо 9805 откраднати застраховани коли, става ясно от най-новите данни на Съюза на германските застрахователи (GDV). Предишният рекорд е от 2020 година, когато делът на изчезналите автомобили е бил с 8% по-висок от този през миналата година.

Вие ги хващате, ние ги пускаме: Нагла кражба на врата, колело и чантичка от кола

Защо в Германия вече почти не се крадат коли?
iStock

За сравнение: в средата на 1990-те години застрахователните компании регистрираха по 100 000 автомобилни кражби на година. Оттогава беше извървян дълъг път. Значително подобрени бяха техническите устройства против кражби (имобилайзери), граничният контрол в Източна Европа, както и наказателното преследване на този вид престъпления.

22% от кражбите се случват в Берлин

Най-активни са автокрадците в столицата Берлин. Там през миналата година са били откраднати 2200 коли със застраховка “Авто каско” – а това представлява 22% от всички кражби на автомобили в Германия. Според браншовия съюз причинените от това щети са надхвърлили 47 милиона евро. Застрахователите са изплатили средно по 21 600 евро обезщетение за откраднат автомобил.

Кой разказва лъжи и небивалици за енергийната криза в Германия?

Според полицията причината за високия процент кражби в Берлин е близостта и бързите магистрални връзки с Източна Европа, където много от откраднатите автомобили изчезват, за да бъдат продадени – цели или на части. Бизнесът с кражбите на коли е доминиран от източноевропейски банди, казват от полицията.

В Берлин на всеки 1000 застраховани коли с “Каско” се крадат средно по 2,2, в Хамбург – по 1,1. Средната стойност за Германия е 0,2 кражби на 1000 застраховани коли. Най-малко коли се крадат в южните германски провинции Бавария и Баден-Вюртемберг – там са регистрирани едва по 0,1 кражби на 1000 коли.

Защо в Германия вече почти не се крадат коли?
iStock
Кои са най-обичаните автомобили?

Най-често автокрадците посягат на тъй наречените есюви-та (SUV), които в България неправилно се наричат джипове. Тези по-големи и по-скъпи автомобили са сред най-рисковите: през миналата година 9 от всеки 10 откраднати автомобила в Германия са били именно есювита. Сред тях се открояват три модела на “Ленд Роувър”.

Първите в света влакове, задвижвани с водород, тръгнаха в Германия от днес

Данните на полицията и тези на застрахователите се различават, тъй като в GDV водят статистика само за застрахованите автомобили. Съотношението в отделните германски провинции обаче е еднакво.

Крадат се най-вече такива коли, които се търсят в определени страни – а именно по-големи автомобили с висока проходимост. 

Защо германците вече почти не крадат коли?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • минаващ

    18 Ноември 2022

    През 2022 г. ще има драстичен спад на кражбите. Основния канал е през Полша, Украйна и от там за Русия и бившите републики.

Покажи всички Скрий

Реакции