<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150424" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 90% спад на смъ...

Защо все повече чужденци се заселват в България?

10 Ноември 2022
0 419

София вместо Амстердам, къща край Велико Търново вместо жилище в Шефийлд или Лондон. Броят на чужденците, заселващи се в България, е нараснал с 10% през 2020 година. Защо все повече чужденци се заселват в България – отговаря Дойче веле.

Едната България: бедняци карат каручка по улицата на София или ровят из боклукчийските кофи, а малките градчета западат и се обезлюдяват.

Люксембург е пълен с чужденци. И процъфтява.

И другата България: модерни жилищни сгради, които никнат като гъби след дъжд, и стотици хиляди европейци, които се преселват в България.

Тази пъстра и интригуваща картина ни представят авторите на 32-минутния филм, посветен на България. Той е съвместна продукция на Втора германска телевизия ZDF, на френско-германския тв-канал „Арте“ и на „Шпигел-ТВ“. Филмът е озаглавен „Корона-бежанците – нова родина в България“. Темата за бягството от корона-ограниченията всъщност е по-скоро второстепенна.

Защо все повече чужденци се заселват в България?
iStock
190 000 заселници през тази година

Да вземем нидерландското семейство Ван дер Слойс: майка, баща и три още неизраснали деца. Те избягали от Амстердам заради стриктните антипандемични мерки и ваксинациите, на които не искат да подлагат децата си. Постепенно в София установили, че животът, хората и мястото много им харесват. Сега продават апартамента си в Амстердам и купуват имоти в България. Юри ван дер Слойс, който има малка консултантска фирма и може да работи дистанционно откъдето си пожелае, прагматично се радва на ниските данъци и на евтиния живот в България. Работи срещу почти символична такса в модерен коуъркинг център. А семейството му може да си позволи частна медицинска осигуровка и частни училища за децата.

Чужденци рецитират българска поезия в онлайн състезание (видео)

Ели ван дер Слойс, която се е върнала към професията си като посредник на недвижими имоти, хвали бурното строителство в София, където според нея са заселват все повече чужденци. 1700 евро на квадратен метър, а имотите се продават като топъл хляб, установяват авторите на филма, които добавят информацията, че през 2022 година в България вече са заселили 190 000 чужденци. С 10% повече от предишната година.

Така че: София вместо Амстердам, категорични са нидерландците.

Защо все повече чужденци се заселват в България?
iStock
“Мислех България за Третия свят”

24-годишният Павлен Аврамов и приятелката му Жаклин също избират да живеят в родната си страна. Той е посредник на недвижими имоти, тя работи в бизнеса с видео-игри, и двамата говорят отличен английски, устроили са си добро битие и следват принципа: Бизнес със Запада, но живот в България, където за по-малко пари получаваш висок западен стандарт. Павлен се хвали, че има приятели от 10 различни националности – повечето бивши негови клиенти. Последният от тях е млад британец, дошъл да следва стоматология в България. Британецът казва: „Когато дойдох тук, първоначално си мислех, че идвам в Третия свят. Но в България е много модерно, жилищата са по-хубави и по-евтини, отколкото в Лондон.“

В Амстердам няма да продават марихуана на чужденци?

Да, София не е точно най-привлекателната туристическа дестинация, но все повече дигитални номади откриват предимствата на страната и на столицата ѝ, обобщават авторите на филма. В същото време България е изгубила близо 1/3 от населението си, научаваме още от филма. Павлен добавя: „Страната умира.“ Според него България има нужда от повече чужденци, които трайно да се заселват в страната. Хора като нидерландците Ван дер Слойс, пристигнали в София главно заради либералното отношение към коронавируса и мерките.

Защо все повече чужденци се заселват в България?
iStock

В същото време обаче тъкмо България е страната с най-нисък процент имунизирани и най-висока корона-смъртност в Европа, припомнят авторите на филма. Пред тяхната камера Ели ван дер Слойс радостно обяснява как по време на ограниченията навсякъде в София си затваряли очите, че няма необходимите сертификати, изисквани на публични места.

“Тук хората не вярват на правителството”

От антипандемичните мерки е избягал и 39-годишният британец Крис. Той е веган, занимава се с китайска медицина и с типичната британска самоирония разказва, как много приятели и познати на Острова го смятали за перко. България му харесва заради безразличието на хората към пандемията. „Тук хората не вярват на правителството. На Запад вярват повече“, обобщава Крис една особено важна разлика между двете общества.

Защо все повече чужденци се заселват в България?
iStock

Той се опасява, че в Западна Европа тепърва ще затягат ограниченията, налагани върху свободата на хората. Точно заради това той иска да живее в България. Търси да купи къща около Велико Търново, с поне декар градина, за да си отглежда зеленчуци – и за тези 25 хиляди евро, с които разполага, сигурно ще намери нещо подходящо, уверен е посредникът на недвижими имоти, според когото все повече хора искат да живеят извън града.

А софийският дом на семейство Ван дер Слойс по нищо не се отличава от жилище в Хамбург или Лион, смятат авторите на филма. Ели ван дер Слойс си е намерила и приятелска среда в пъстрата международна общност, населяваща вече София.

„Българите са много изненадани, че сме дошли да живеем тук, защото за тях Западът е раят на земята. Не разбират колко е хубаво тук.“

Защо все повече чужденци се заселват в България?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции