<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113327" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: На кого в Гер...

Здравните експерти препоръчват смесване на ваксините за по-голяма защита (видео)

29 Декември 2021
0 5671

Здравните експерти препоръчват смесване на ваксините за по-голяма защита, съобщава bTV.

И през вчерашния ден пред някои от имузационните пунктове се извиха опашки от желаещи да бъдат имунизирани срещу COVID-19. Повечето чакащи споделиха, че са за подсилваща доза. Някои хора бяха толератни, но имаше и такива, които не бяха доволни основно от това, че в столицата днес работеха едва 3 пункта.

Именно заради големият брой желаещи една от ваксините в София в имунизационния пункт на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” свърши. Това предизвика допълнително напрежение, но по-късно проблемът беше разрешен – в ранния следобед извънредно бяха достаевни нови количества и имунизирането продължи.

Повечето хора бяха на опашката, за да завършат ваксинацията си с препарата, с който са започнали.

Здравните експерти препоръчват смесване на ваксините за по-голяма защита (видео)

Пореден ден с опашка от желаещи за ваксина в “Пирогов” (видео)

Проучвания обаче показват, че смесването на различни ваксини води до по-добър имунитет.

Комбинирането води до повече антитела и до по-добър Т-клетъчен имунитет, показват данни на европейската агенция по лекарствата.

“Комбинирайки тези модификации, това стимулира много по-широк имунен отговор. Отделно векторната ваксина стимулира имунната система по един начин, а РНК – по друг”, обяснява д-р Аспарух Илиев.

Д-р Илиев добавя, че смесването на ваксините е безопасно и съветва да не забавяме третата доза, независимо от избраната схема и препоръчва срокът за подсилващата игла от 6 да падне на 3 месеца след последната.


Здравните експерти препоръчват смесване на ваксините за по-голяма защита

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции