<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108372" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Неваксиниран...

За зелен сертификат и в държавната администрация настояват от Асоциацията на заведенията

17 Ноември 2021
0 1678

От Асоциацията на заведенията настояват зелен сертификат да бъде въведен за държавната, и общинските администрации, “където има огромна концентрация на хора”, предава bTV.

Над 3300 заведения в страната са фалирали за една година (видео)

Оттам допълват още, че те трябва да важат само когато страната е в тъмночервената зона, “от която очевидно започваме да излизаме, съдейки по последните официални данни”.

Заведенията вдигат голям протест днес заради новите мерки

В отворено писмо от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България призовават за помощ, тъй като действащите мерки за подпомагане са недостатъчни и в бранша има много фалити.

„В условията на частичен локдаун с безумни цени на тока, намалено в пъти потребление, 100% разходи, никаква държавна подкрепа и тотална липса на интерес към малкия и среден бизнес сме подложени на геноцид.

Осъзнаваме, че в момента сме ви маловажни, но напомняме, че много скоро ще се сетите за нас, когато дойде моментът да правите бюджет и установите, че при така свитото потребление данъци няма от къде да дойдат“, се казва още.

„Настояваме, докато текат преговорите за съставяне на правителство, да не ни забравяте и в най-спешен порядък да осигурите държавна подкрепа със задна дата – от въвеждане на зеления сертификат, за да спасите поне тези, които все още са оцелели“, призовават от сектора.

Мярката 60/40

Според организациите на заведенията: „В сегашния си вид мярката 60/40 е напълно недостъпна – спад в оборота с 30 или 40% в сравнение с 2019 г. на практика означава фалит.

Особено при днешните цени на всичко. Спряха грантовете, а нашият бизнес няма реален достъп до кредити от Българската банка за развитие. Подкрепата за служителите ни е 0!“.

Почти 1/2 от заведенията у нас работят със 100% ваксиниран персонал, твърдят ресторантьори

Над 3300 заведения в страната са фалирали за една година

От бранша очакват „ясна финансова политика по отношение на сектор туризъм, пакет от мерки за запазване заетостта в сектора, подпомагане и осигуряване на кредитни програми за възстановяване на бизнеса, план за справяне с инфлацията и високите цени на тока“.

Зелен сертификат и в държавната администрация, искат от Асоциацията на заведенията

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции