<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151330" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Служебната в...

Зелени регистрационни номера на електромобилите вече и в България (видео)

17 Ноември 2022
0 542

Зелени регистрационни номера на електромобилите вече и в България. Това обаче не е задължително за собствениците на превозните средства.

По желание всички над 8400 коли на ток, регистрирани в България, могат да се оборудват с такива табели. За това съобщава NOVA. Новите номера ще помага на шофьорите при паркирането в платени зони, коментират експерти.

Зелени регистрационни номера на електромобилите вече и в България (видео)
Снимка: iStock

„Стимули няма, освен два сериозни – единият, че можете да паркирате безплатно в синя и зелена зона, нулев общински данък – данък притежание, който на фона на цената на електромобил е нищожно малък”, казва Илия Велков от Индустриален клъстер „Електромобили”. 

Регистрационните табели на колите на ток ще са изцяло в зелено. Собствениците, които вече притежават е-автомобили, могат да продължат да ги карат със старите, бели номера, уточняват от МВР. При желание могат и да ги сменят с нови.

Специална комбинация от букви и цифри ще може да се поръчва и за зелените номера. Цената за услугата остава без промяна.

За електрическите автомобили е въведен единен национален код и всички номера ще започват с ЕА. За електрическите мотопеди и мотоциклети единният код е ЕМ.

Във Франция шофьорите ще купуват електромобил за 100 долара на месец

Досега зелените табели на електромобилите са въведени в над 10 страни по света.

У нас се готвят промени и за водачите на велосипеди и тротинетки. Предвижда се поставянето на знак А20 на възлови участъци, където велоалеята преминава през пътното платно. Знакът ще важи както за велосипедисти, така и за водачи на тротинетки.

Зелени регистрационни номера на електромобилите вече и в България (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции