<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=107062" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Публичен дом ...

Проф. Радка Аргирова: Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора (видео)

10 Ноември 2021
0 4994

Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора.

От 11 ноември ще може да се издава зелен сертификат за хора с налични антитела за коронавирус. Вирусологът проф. Радка Аргирова коментира пред БНТ критериите за получаване на документа. Тя обясни, че три са основните групи хора за получаване на такъв документ.

Проф. Радка Аргирова: Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора (видео)
Първа група

Хора с положителен антигенен тест, който е бил закупен от аптеката. След прекарването на вируса могат да се измерят антителата им и да се види, че ща са преболедували.

Втора група

Тази група включва хората, които са били в тежко състояние и веднага са приети в болница. Вероятно е тези хора да не са влезли в националната система с положителен тест. Те са имали среща с вируса и след измерване на антителата това ще се види.

Трета група

Това са хора, които са преболедували Covid-19, но са били без симптоми. Те също имат изградени антитела.

Сертификатът, издаден на база антитела ще важи за три месеца. След изтичането му ще трябва човек отново да се тества, тъй като за три месеца е възможно да има изменение в антителата.

Проф. Радка Аргирова: Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора (видео)

Относно видовете тестове за антитела, тя обясни, че съществува стандартна проба на СЗО, с която всички се сравняват. Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая, ако тестът ви дава 1,5 ще умножите по толкова, доколкото стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150, допълни проф. Аргирова.

Окончателно: Ще признават теста за антитела за издаване на зелен сертификат (видео)

Проф. Аргирова обясни и как да сметнем броя на антителата по стандартната проба на СЗО. Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая, ако тестът ви дава 1,5 ще умножите по толкова, доколкото стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150.

Сертификати на база антитела ще бъдат въведени вече в Австия и Швейцария.

Източник и видео: БНТ

Снимка: БНТ

Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции