<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103309" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Химикали в ша...

Жените все още не печелят толкова пари, колкото мъжете си, сочи глобално проучване

14 Октомври 2021
1 49

Жените все още не печелят толкова пари, колкото мъжете си, сочи глобално проучване

Печелите ли толкова, колкото и съпругът ви? Според ново глобално проучване за разликата в доходите между двойките, отговорът за повечето жени е „не“, пише BBC.

Изследването разглежда публично достъпни данни от 45 държави за период от четири десетилетия – от 1973 до 2016 г. То представлява първото глобално проучване на неравенството между половете в заплатите на домакинствата.

Женският отбор по футбол на САЩ ще получава еднакви парични възнаграждения с мъжкия

Изследователите, професор Хема Сваминатан и проф. Дийпак Малган от Центъра за обществена политика и Индийския институт по мениджмънт в Бангалор, използвали данни от 2,85 милиона домакинства. Те са съставени от хетеросексуални двойки на възраст между 18 и 65 години. Данните са събрани от Люксембургското проучване на доходите (LIS) с нестопанска цел.

Докладът описва домакинството като „черна кутия“, защото, казва проф. Сваминатан, „ние не гледаме вътре. Но как би се променила картината, ако погледнем вътре?“

Жените все още не печелят толкова пари, колкото мъжете си, сочи глобално проучване

Изследователите класират страните по общото неравенство и неравенството в домакинствата. Според техните резултати, неравенството между половете продължава да бъде факт във всички страни, както и в богатите и бедните домакинства.

„Най-новата вълна от данни предполага, че когато и двамата членове на двойката са заети, няма нито една държава, дори в най-богатите или най-развитите части, където съпругите да печелят толкова, колкото съпрузите им“, казва проф. Малган.

“Дори в скандинавските страни, които имат най-ниските нива на неравенство между половете в света, наблюдаваме тази тенденция“, посочва той.

Причините

Някои от причините жените да печелят по-малко са универсални. Мъжете се разглеждат като източниците на пари в културно отношение, докато жените се считат за домакини. Много жени също така си правят почивка – или дори напускат платена работа – след раждането.

Жените все още не печелят толкова пари, колкото мъжете си, сочи глобално проучване

Разликата в заплащането между половете и неравното заплащане (плащането на жените по-малко от мъжете за една и съща работа) остават реалност в много части на света. А неплатената домакинска работа и грижите все още остават до голяма степен отговорност на жената.

Според доклад на Международната организация на труда от 2018 г., в световен мащаб жените извършват 76,2% от общите часове на неплатена грижа, над три пъти повече от мъжете. В Азия и Тихия океан този процент нараства до 80%.

В доклада се казва, че неплатената грижа е „основната бариера, която пречи на жените да влизат, да остават и да напредват в работната сила“.

По-ниският доход на жената може да има последици извън икономическите, казват изследователите, засягайки половата динамика в домакинството и поставяйки жените в неравностойно положение.

Жените все още не печелят толкова пари, колкото мъжете си, сочи глобално проучване

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции