<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=166124" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 40 000 балона се...

Жители на българско село с инициатива за 100% чистота (видео)

22 Февруари 2023
0 80

Жители на българско село с инициатива за 100% чистота. За това научаваме от репортаж на NOVA.

В мездренското село Ослен Криводол живеят само 120 жители. Те обаче искат да превърнат населеното място в първото еко село.

Всички нерегламентирани сметища около Ослен Криводол са унижощени в рамтине на година. Сега започват да събират отпадъците разделно, за да бъдат извозени и рециклирани. Домовете са снабдени със собствени варели за боклук, а в центъра на селото е поставен така наречения „шишеяд“, в който ще се събират излезлите от употреба бутилки.

Жители на българско село с инициатива за 100% чистота (видео)
Снимка: стопкадър/видео NOVA

Повече от 15 години екокатастрофа заплашва Елин Пелин (РЕПОРТАЖ)

Част от съдовете за смет жителите на селото изработили сами.

В кампанията се включва и компютърният специалист Кирил Начев, който живее там само от 2 месеца.

“Дядо ми ми е разказвал как е ходил да пасе козите и всичко му се увива в една шумка от тиква. Увиват му яденето и казва „изям си моето, после дам си тиквата, та я изядат и нея. Но сега пластмасата остава, сега смятахме за 20 поколения, след като си я използвал”, разказва Кирил Начев.

В Ослен Криводол дори обмислят да организират кампания „Сливи за смет“, в която най-активните участници ще получат награди, а най-голямата за всички ще бъде да бъдат признати за истинско еко-село.

Жители на българско село с инициатива за 100% чистота (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции