<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93936" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Има такъв на...

Зоран Заев се обиди на Слави Трифонов за “северномакедонците”

13 Юли 2021
0 7547

Зоран Заев се обиди на Слави Трифонов за “северномакедонците” , пише dir.bg.

“Става дума за незнание” – това отговори днес премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, попитан за изявлението на победителя на изборите в България Слави Трифонов. Припомняме, че вчера Трифонов говори за изпращане на българи и “северномакедонци” в космоса. Заев подчерта, че очаква лидерът на “Има такъв народ” да се коригира, съобщава “Независен весник”.

“Реагирам веднага и публично. Ние сме македонци, които говорят македонски език от Република Северна Македония. Вярвам, че става дума за незнание, тъй като сме две приятелски страни, които никога не са имали проблем и винаги сме били наричани македонци, които говорят македонски език. Когато някой ни нарича това, което не сме, това ни обижда. Очаквам да се коригира. Все пак е председател на политическа партия, която спечели гласове. Наше задължение е да градим приятелства и добри отношения”, каза Заев на днешна пресконференция в правителството.

Зоран Заев заяви също, че е съгласен с Румен Радев за необходимостта от диалог между Скопие и София.

“Съгласен съм, че проблемите трябва да се решават двустранно – или в Скопие, или в София”, заяви Зоран Заев. Това изказване дойде в отговор на изявлението на президента на България Румен Радев, че политиката на България по отношение на Северна Македония зависи от открития и конструктивен диалог между двете страни, съобщава агенция МИА.

Зоран Заев се обиди на Слави Трифонов за северномакедонците

За президента Румен Радев

“Президентът Радев е казвал няколко пъти, че въпросите не могат да бъдат решавани в Брюксел или Вашингтон и аз съм съгласен. Ние трябва да ги решим двустранно – или в Скопие, или в София. Приятелското окуражаване да бъдат намерени решения е винаги добре дошло. На работна среща на 17 юни ние говорихме по въпроси, важни за двете страни. Продължаваме да се надяваме, че България ще формира парламент и политическо правителство, което ще има изпълнителна власт в страната”, каза Заев на пресконференцията. Той подчерта, че се надява на навременно изпълнение на пътната карта, създадена в полза на гражданите на двете държави.

Зоран Заев се извини на Гърция, Македония без “Северна” било грешка

Заев заяви, че иска България да формира правителство заради нейните граждани като добави, че Северна Македония очаква то да постигне напредък към решаване на спора.

Зоран Заев се обиди на Слави Трифонов за северномакедонците

Източник: dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции