<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78458" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коронавирус: ...

Адв. Екимджиев: За случаите в Пловдив може да отговаря не само болницата, но и държавата (видео)

22 Ноември 2020
0 1093

Държавата може да бъде съдена за това, че не е предприела всички мерки за запазване на живота на тези хора и те са били подложени на унизително третиране, коментира адвокат Михаил Екимджиев в предаването „Тази неделя“ по повод смъртта на двама пациенти с коронавирус в пловдивската болница „Свети Георги“.

„Притеснително е, че 24 часа след като ръководството на болницата обяви, че това е резултат на логистични проблеми, после много бързо се оказа, че има наказани. Това ме кара да мисля, че се прилага онзи механизъм, при който отговорността се прехвърля от горе на долу“, посочи адвокатът.

Уволняват 5 служители на пловдивската болница заради починалите пациенти, чакали на стълбите

Адв. Екимджиев: За случаите в Пловдив може да отговаря не само болницата, но и държавата (видео)
Снимка: bTV

Според него прокуратурата трябва да направи своя проверка, но за местните прокурори би било удобно да решат проблема в същия кръг – шофьора на линейката и няколко души около него, вместо да търсят организационните и координационни проблеми.

Адвокат Екимджиев обръща внимание, че ако в случая става дума за някакви правила, заповеди, издавани на по-високо ниво, трябва да се понесе отговорност от тези лица, които са издавали тези заповеди.

“Ние виждаме как една линейка се лута, докато прави 4-5 буквално черни курса, защото тези хора умират, докато са разкарвани от болница в болница и от отделение в отделение, вместо да помага на други пациенти, които също имат нужда от помощ”, допълни той.

Брифинг от Covid отделението в Пловдив за починалите мъже: Виновните ще си понесат последствията (видео)

„Ако те се следвали протокол, установен от Областен щаб, от Министерството на здравеопазването, тогава би могла да отговаря не само болницата, но и държавата“, смята адвокат Михаил Екимджиев.

Източник: bTV, “Тази неделя”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции