<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37871" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

АЕЖ иска случаят с Росен Босев да бъде включен в мониторинговия доклад на ЕК

03 Юни 2019
0 424

Казусът с журналиста Росен Босев е прецедент в последните години и не бива да бъде отминаван, каза  Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ), цитиран от БНР.

 

 

"САМОРАЗПРАВА С ЖУРНАЛИСТ". ПРИСЪДАТА СРЕЩУ РОСЕН БОСЕВ И НАТИСКЪТ ВЪРХУ МЕДИИТЕ

 

 

Асоциацията излезе с позиция по осъдителна присъда срещу журналиста от в. „Капитал“ Росен Босев. Тя е постановена след дело, което заведе срещу него бившият шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) и настоящ директор на Банката за развитие Стоян Мавродиев. То е по повод публикации на Босев и негови изказвания в медиите и заради уронен престиж.

 

 

""

 

 

Журналистът беше осъден на глоба от 1000 лв. по наказателното дело. Делото е финализирано в СГС от съдия, за когото Росен Босев е писал за начина, по който правораздава – съдия Петя Крънчева. Босев е поискал нейния отвод, но тя е отказала. Подобни дела Стоян Мавродиев е завел срещу още двама журналисти, като те са били оправдани. Радев подчерта в предаването „Преди всички“, че много международни организации са публикували информация за присъдата и това няма да спре:
 

 

АЕЖ: ПРИСЪДАТА СРЕЩУ РОСЕН БОСЕВ Е САМОРАЗПРАВА С ЖУРНАЛИСТ

 

„Присъдата и целият процес са доказателство за злоупотреба – за това как един държавен служител или представители на държавата могат да се саморазправят с журналист. Съдебният състав е мотивирал решението си с практика на Върховния съд от 1972 г. по дело за клевета в писмо до председателя на окръжния комитет на партията. Можете да сметнете колко години назад ни връща подобно решение“, коментира още Радев.

 

 

""

 

 

Босев е осъден във връзка с негов коментар за фалита на КТБ. Тогава КФН е наложила рекордни санкции на медии за разкриване на обстоятелства около фалита на банката. "Тогава заявихме, че това е репресия и съдът отмени наложените санкции, припомни Радев.   

 

 

НИКИ АЛЕКСАНДРОВ НАПУСКА GONG.BG, ПРЕДАВАНЕТО ПО ДАРИК СПИРА ДА РАБОТИ СЪС САЙТА ЗАРАДИ ПРИЗНАЦИ НА РЕДАКЦИОННА НАМЕСА

 

 

Асоциацията на европейските журналисти ще поиска от ЕК този случай да бъде коментиран в Механизма за сътрудничество и проверка. „В моменти, когато се сменя собствеността в България, сме се нагледали на много неприятни ситуации за журналистите, защото нашият труд не е защитен“, коментира Иван Радев и по повод на смяната на собствеността в Нова телевизия. Днес е денят, в който се отдава почит на загиналите заради работата си журналисти.

 

 

ХРИСТО ХРИСТОВ: БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА НАМЕСА В РЕДАКТОРСКАТА ПОЛИТИКА НА ГОНГ И НОВИНИТЕ НА НЕТИНФО

 

 

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции