<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38497" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Акциите на Slack се повишиха с 48% процента, след като компанията ги направи публични

24 Юни 2019
0 1217

Само за пет години, Slack нарасна с до над 10 милиона потребители, като в четвъртък компанията отчете тази популярност на Нюйоркската фондова борса, където нейните акции скочиха умопомрачително на първия ден от търговията.

 

Slack Technologies отвори с 38.50 долара за акция – с 48% над началната цена, която се очакваше в сряда. В четвъртък цената достигна 42 долара за акция, но затвори на 38,62 долара.

 

Така стойността на компанията вече възлиза на около 20 милиарда долара.

 

Вместо да поеме по традиционния път – чрез инвестиционни банки, Slack навлезе на пазара с директно листване, следвайки стъпките на Spotify, което означава, че акциите ѝ са просто котирани на Нюйоркската фондова борса.

 

"При директното листване, за разлика от IPO, банките не гарантират предлагането и не се продават нови акции, така че компанията не получава допълнителни пари за операции. Това е просто начин съществуващите акционери да получат ликвидност, като регистрират акциите си за продажба на публичния пазар", пише Fortune.

 

През фискалната година, която приключи на 31 януари, Slack почти удвои приходите си до около 400 милиона долара, но имаше нетна загуба от близо 139 милиона долара.

 

Тъй като продължава да нараства, най-голямото препятствие на Slack ще бъде да докаже на своите потребители, че е повече от просто приложение за чат.

 

Анализаторът на "Forrester" – Майкъл Фесймаер твърди, че повечето хора изпитват трудности да разберат защо платформата е по-полезна от други чат приложения без да я изпробват, и с други платформи като "Microsoft Teams", която е неин основен конкурент, Slack е подложена на натиск да се отличава на пазара.

 

"Ако светът се състоеше само от технолози, разработчици на софтуер, програмисти и илюминати от Силиконовата долина, то Slack щеше бъде далеч, далеч по-напред", твърди Фейсмаер.

 

"Има голям процент от населението, което не е такова, което е и причината платформи като "Microsoft Teams" да се справят също толкова добре", добави той.

 

Решението на Slack да започне да търгува чрез директен листинг е вследствие на ужасния старт на Uber, която имаше една от най-очакваните първоначални публични оферти в технологичния сектор. Миналият месец обаче, компанията обяви загуба от 1 милиард долара в първия си публичен финансов отчет.

 

Slack, приложението, което бе пуснато публично през 2014 г., произтича от вътрешна платформа за чат, създадена от главния изпълнителен директор на компанията – Стюарт Бътърфийлд, по време на неуспешно разработване на видео игра.

 

Софтуерът е създаден, за да се избегне объркването от електронната поща и според неговите думи, да предостави "лесен начин за търсене на информация и разговори" за екипа, който е бил съставен от хора, работещи в различни точки на Северна Америка.

 

Бътърфийлд също така е и съосновател на Flickr, която той продаде на Yahoo за около 25 милиона долара през 2005 година.

 

Въпреки интереса на Amazon, Google и Microsoft през 2017 година обаче, той задържа Slack и доста успешно продължава да се конкурира с новите платформи за чат и комуникация

 

 

Източник: National Public Radio

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции